Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Gesprek met de Zuid-Afrikaanse bisschop en voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie Desmond Tutu die morgen het eindrapport aan president Mandela zal aanbieden. Verder aandacht voor de benarde positie van het software-bedrijf Baan. Ned.2 17.35-18.43u.

Netwerk. Aan de vooravond van de presentatie van het rapport van de Waarheidscommissie een interview met de zoon van de vermoorde Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Steve Biko. Tevens een portret van Stelios Haji-Ioannou, directeur van de vliegtuigmaatschappij Easy Jet die met zijn lage prijzen de luis in de pels van de grote vliegmaatschappijen is. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Aandacht voor het noodweer in het noorden van het land en de oud-voorzitter van het NOC W. Huibregtsen die zijn geding tegen de Volkskrant gewonnen heeft. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world. In Japan wordt een nieuwe videocamera bekeken die gebruikt kan worden om auto-ongelukken te filmen en een verslag van de eerste transplantatie van menselijke hersencellen. BBC1, 20.30-21.00u.

Black Britian. Onder andere een portret van een 13-jarige jongen wiens passie en ervaringen met computers heeft geleid tot de benoeming als adviseur voor de Jamaicaanse overheid. BBC2 20.30-21.00u.

Werken aan werk: In de cacao. Eerste aflevering van een driedelige serie over de cacao-branche gaat over de bedrijven in de Amsterdamse haven die zorgdragen voor het lossen van schepen met cacaobonen. Eeuwen geleden werd cacao in zakken aangevoerd maar sinds kort gebeurt dit in bulkschepen. Ned.3, 20.59-21.24u.

The life of birds. Zie TV-Vooraf. Tweede aflevering van een nieuwe documentaireserie over het vogelrijk van Sir David Attenborough. BBC1, 21.00-21.50u.

Kaap de Goede Hoop. In dit magazine met portretten en nieuwe initiatieven de tweede aflevering van de serie over de Nijmeegse studentenexpeditie naar Groenland en in de gezondheidsserie aandacht voor mannen hart- en vaatziekten.

Ned.3, 21.24-21.54u.

Het derde oog. De Franse journalist Gerard Valet ging in 1971 naar China om daar de gevolgen te filmen van de Culturele Revolutie. Het communisme vierde hoogtij in die tijd. Meer dan 25 jaar later gaat hij terug en registreert de verwezenlijking van het sluipende kapitalisme. Belg.2, 22.45-23.35u.

Legenden. Portret van Evita Peron die opgroeide in een land dat werd gekenmerkt door extreme verschillen tussen armoede en rijkdom, militaire dictatuur, willekeur en sociale ongerechtigheid. De eigenzinnige vrouw vormde in deze maatschappij een uitzondering die, gelet op haar afkomst kansloos zou zijn, maar die desondanks alles heeft bereikt wat ze wilde. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

AMUSEMENT

Is it legal? Nieuwe Engelse serie over hilarische ontwikkelingen op het Londense advocatenkantoor Lotus, Spackman & Phelps. Ned.2, 19.59-20.30u.

Brothers and sisters. Eerste aflevering van een nieuwe comedyserie over leven, liefdes en conflicten in een gospel-kerkgemeenschap in het noorden van Engeland. BBC2, 0.15-1.00u.

INTERVIEWS

Het blauwe licht. Theatermaker Theu Boermans, de oorlogscorrespondent Dirk Draulans en Stephan Sanders praten onder meer over zinloos geweld en machteloze omstanders en beelden van oud-dictator Pinochet. Ned.3, 19.52-20.31u.

TeeVee studio. Seth Gaaikema kijkt met Remi van der Elzen terug op televisiefragmenten van de afgelopen week. Ned.1, 23.59-0.34u.

MUZIEK

Yoy. Serie jongerenportretten. Vandaag over de rappers Brainpower (23) uit Amsterdam en Krewcial (25) uit Belgie. Over hun muziek, leven, liefdes, hiphop en het dragen van de juiste merken. Ned.1, 18.27-18.57u.

Lola da musica.

Achtergronden bij de muziek. Vandaag een ontmoeting met de 29-jarige Max Cavalera die niet langer meer de frontman is van Sepultura de bekendste metalband uit Brazilie. Hij richtte na de donkerste periode uit zijn leven in Phoenix, Arizona, de nieuwe band Soulfly op. Sinds die tijd lijkt Cavalera als een feniks uit zijn as herrezen. Ned.3 23.23-0.15u.

KUNST

C land. Aan de vooravond van het toneelschrijversfestival `Hollandse Nieuwe' een gesprek met regisseur John Leerdam en regisseur Hans Croiset (leider van Het Toneel Speelt) over het theater van de toekomst. Volgens staatssecretaris Rick van der Ploeg is toneel te elitair en te eenzijdig en moet het niet alleen een middleclass publiek van dertig plussers bereiken. Ned.3, 20.31-20.59u.

FILM

. Persuasion (Roger Mitchell, 1995, Eng.). Zie Film-Vooraf. Belg.2 20.30-22.15u.

Wendemi, l'enfant du bon Dieu (Pierre Yameogo, 1993 Burkina Faso). Charmante, beetje onnozele fabel van de Burkinese regisseur van Laafi. Destijds te vondeling gelegde jongeman zoekt en vindt zijn biologische moeder in Ouagadougou. Getweeen stappen zij af op de totdantoe anonieme verwekker. TV5, 22.35-0.15u.

Close to My Heart (William Keighley, 1951, VS). Melodrama waarin Gene Tierney en Ray Milland een baby-met-een-verleden adopteren. Duitsl.2, 1.15-2.45u., zwart-wit nagesynchroniseerd.

Keep It up Downstairs (Robert Young, 1976 Engeland). Klucht parodieert tv-serie Upstairs, Downstairs. Personeel is solidair met bijna failliete graaf. BBC1, 1.35-3.10u.

Die grosse Sunde (Sergio Corbucci, 1956, Italie/West-Duitsland). Melodrama over echtelijke en professionele crisis van dirigent in Rome. Met Massimo Serato. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.25u.