Rusland vraagt VS voedselhulp

Rusland heeft voor de komende winter grote hoeveelheden graan, vlees en rijst nodig. Moskou heeft gisteren een officeel verzoek voor voedselhulp bij de Verenigde Staten ingediend. Voordat Washington ingaat op de aanvraag, willen de Amerikanen echter een beter inzicht in de Russische situatie krijgen.

Vandaag gaat een hoge delegatie van het Amerikaanse departement van Landbouw naar de Russische hoofdstad. Minister Dan Glickman wil vooral meer weten over de distributie van het voedsel. “We moeten zeker weten dat het eten bij de mensen terechtkomt.' Ook wil zijn ministerie afspraken maken over het toezicht op de voedselverdeling.

Rusland vreest de komende winter met voedselschaarste te kampen te krijgen door de slechte graanoogst. Bovendien heeft de waardevermindering van de roebel buitenlandse voedingsmiddelen voor de Russen nagenoeg onbetaalbaar gemaakt. Het land heeft altijd veel voedselproducten geimporteerd, onder meer vanuit Nederland.

Het verzoek komt amper een halve week nadat de Russische premier, Jevgeni Primakov, had verklaard dat Rusland ondanks de zware economische crisis een grootmacht blijft die uiteindelijk toch weer op de been komt. Daarbij gaf hij aan dat het land zelf niet om voedsel zal vragen, maar hulp aanvaardt als deze zou worden aangeboden.

Eerder deze maand legde de Russische premier bij zijn bezoek aan de Europese Unie een verzoek voor voedselhulp neer bij EU-voorzitter Jacques Santer. Later sprak Moskou dit bericht tegen. Het initiatief voor de voedselhulp zou van Brussel zijn gekomen.

Over de omvang van de hulp kon Glickman gisteren nog niets zeggen. Ook op de vraag onder welke voorwaarden de Amerikanen de Russen zullen bijstaan, wilde de bewindsman niet ingaan. Hij gaf uitsluitend aan dat alle wegen openstaan uiteenlopend van donaties tot kredieten voor de aankoop. (KRF, Reuters ANP)