Parijs: geen bewijs voor VX op raketten Irak

Frankrijk is er niet van overtuigd dat Irak raketkoppen geladen heeft met het zenuwgif VX. Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd.

Daarmee reageert Parijs op een rapport van experts uit zeven verschillende landen aan de Veiligheidsraad. Volgens de Amerikaanse regering bewijst het rapport echter wel degelijk dat Irak VX in raketkoppen heeft aangebracht. In het rapport wordt melding gemaakt van tests in Amerikaanse, Zwitserse en Franse laboratoria. In de Zwitserse monsters werden geen sporen van VX aangetroffen, in de Amerikaanse wel.

In een van de veertig Franse monsters werd een afbraakproduct aangetroffen. Dit kan wijzen, aldus Franse experts, op een zenuwgas, maar het zou ook afkomstig kunnen zijn van een schoonmaakmiddel. Amerikaanse experts betwisten dit, omdat geen enkel commercieel schoonmaakmiddel de bedoelde chemicalien zou bevatten.Volgens Parijs is het op grond van deze “verschillen die naar voren zijn gekomen in de resultaten' niet juist om te concluderen dat Irak in staat is om VX te laden in raketkoppen. Volgens de Franse woordvoerder is het wel nuttig als het hoofd van UNSCOM de speciale ontwapeningscommissie van de VN voor Irak, verder praat met Bagdad over de kwestie. (AFP)