Onvrede FNV over loonbod supermarkten; CAO-overleg onder druk

Het overleg over de CAO-supermarkten dreigt te mislukken. FNV Bondgenoten is zeer ontevreden over het eindbod van de werkgevers.

De 200.000 werknemers van de supermarkten kunnen er de komende anderhalf jaar 4,5 procent loon bij krijgen, hebben de werkgevers gisteren bekendgemaakt. “Dat is te weinig', vindt bestuurder W. Noordman van FNV Bondgenoten.

Grootste strijdpunt zijn de toeslagen. De werkgevers willen het mes zetten in de toeslagen voor avond- en weekendwerk. Als compensatie zouden de werknemers er eenmalig 3 procent en structureel 2 procent loon bij kunnen krijgen.

FNV Bondgenoten vindt niet dat mag worden getornd aan de extra beloning. “De werknemers willen extra betaald krijgen voor onaangename uren. Dit is een hard punt', zegt Noordman.

FNV Bondgenoten raadpleegt overmorgen de kaderleden over het bod van de werkgevers. De bond eist een loonsverhoging van 3,75 procent op jaarbasis en maatregelen om het imago van de supermarktsector op te krikken. Over de uitkomst van die raadpleging durft een woordvoerster van FNV Bondgenoten geen voorspelling te doen. “De vraag is of de kaderleden bereid zullen zijn een vuist te maken en bereid zijn zonodig actie te gaan voeren. In het verleden hadden we daar in de supermarkten vrij slechte ervaringen mee.'

Vorig jaar kantten de kaderleden zich al tegen een werkgeversvoorstel voor het afschaffen van toeslagen voor avond- en zaterdagwerk. Toen werd besloten een lopende CAO met een jaar te verlengen en kregen de medewerkers in de supermarkten een bescheiden loonsverhoging. De woordvoerster van FNV Bondgenoten gaat er nu vanuit dat een nieuwe verlenging van de oude CAO niet meer tot de mogelijkheden behoort.

De werkgeversorganisatie VGL wil de toeslagen voor werken na zeven uur in de avond en na twee uur op zaterdag (beide 33,3 procent) de komende jaren geleidelijk elimineren.

In ruil daarvoor krijgen de werknemers er 3 procent eenmalig loon bij en twee procent structureel. Ook zijn de werkgevers danbereid te praten over zaken als kinderopvang, loonschalen voor jongeren en deeltijdwerk.

Het overleg tussen bonden en VGL wordt op 12 november hervat.