Nieuws vanuit Satelliet-land

De nacht van 9 op 10 november is vol veranderingen voor veel schotelbezitters. Dan wordt de Eutelsat II-F1, 13 graden oost, vervangen door de satelliet Hot Bird 5, die zich op deze positie bij vier andere Hot Birds heeft gevoegd. Dat gaat gepaard met veel kleine frequentie-veranderingen, zodat menigeen op 10 november zijn favoriete stations even zal moeten bijstellen.

Voor een aantal zenders komt er echter een volledig nieuwe analoge frequentie: BBC World (10,989 v.), Euronews (11,585 v), Vox (11,604 h.) TRT (10,974 h), Viva (11,148 h) en Viva 2 (11,178 h). Wbpm (techno-pop) verdwijnt geheel. Eros-TV zal uitsluitend nog digitaal te zien zijn.

Op Hot Bird 5 verschijnt volgende maand een Duits digitaal platform met o.a. RTL, CNN Deutschland en het op Duitsland gerichte NBC Europe (11,055 h).

Een troost bij het verstellen van de analoge ontvangers moge straks zijn, dat het signaal van de Hot Bird 5 krachtiger zal zijn dan die van de afgedankte Eutelsat II-F1, zodat in Nederland ook voor ontvangst van de satellieten op 13 graden oost voortaan een schotel van zestig centimeter doorsnee volstaat, net als voor de Astra-satellieten op 19,2 graden oost.

Dat laatste is ook net de bedoeling want de organisatie Eutelsat, die eigenaar is van de Hotbirds en nog acht andere omroep- en communicatiesatellieten op andere lokaties, is met de eigenaar van de Astra's, het Luxemburgse bedrijf SES, in felle concurrentie om de gunst van de Europese schotelkijker gewikkeld. Die strijd is tot nu toe in het voordeel van de SES beslist: de grootste schotelmarkten in Europa - de Duitse en de Engelse - worden, net als een groot deel van de Franse door de Astra's bediend.

Toch zou ook een Nederlander die een schotel neemt, of hij nu analoog of digitaal wil kijken, er goed aan doen te zorgen voor een installatie waarmee je zowel naar de Astra's op 19,2 oost, als de Hot Birds op 13 graden oost kunt kijken. De keuze aan aardige, ongecodeerde, zenders neemt er sterk door toe, en de afhankelijkheid van een exploitant van signalen neemt er door af.

Zich kennelijk bewust van zijn tweede positie in satelliet-land heeft Eutelsat - overigens niet een echt commercieel bedrijf maar een samenwerkingsverband van 48 nationale PTT's en regeringen - sterk geinvesteerd in nieuwe technieken voor het omschakelen tussen ontvangstelementen (LNB's) die verschillende groepen satellieten in de ruimte voor hun rekening nemen.

Het resultaat van die inspanningen luistert naar de buitennissige, en buitennissig geschreven naam DiSEqC. Het is een systeem waarbij ontvangers, schakelaars en LNB's onderling communiceren met digitale commando's, in plaats van met electrische stroompjes van 12 volt of signalen van 22 KHz, zoals nu. DiSEqC maakt het bovendien mogelijk om meerdere huishoudens gebruik te laten maken van een set schotels, waarbij elk van die huishoudens slim heen en weer kan schakelen tussen de vele honderden video- en audiokanalen die op 13 en 19,2 graden oost, en op andere locaties inmiddels aanwezig zijn.

Een ander belangrijk verschil tussen de Astra's en de Hot Birds is dat de laatste een veel groter gebied met hun signalen bestrijken. Als gevolg hiervan is het bijvoorbeeld mogelijk om tot in het Midden-Oosten Noord-Afrika en Moskou analoog naar het Nederlandse station BVN (11,283 v) te kijken. Daarvoor zijn alleen wel grotere schotels nodig.

    • Raymond van den Boogaard