Nieuw Duits kabinet meteen aan de slag; Met buitenlandse politiek

De nieuwe rood-groene regering heeft zich gisteren meteen gebogen over de Kosovo-crisis. Bondskanselier Gerhard Schroder zei dat ook de coalitie door de internationale economische crisis voor grote problemen staat.

“Met besluitvaardigheid en lef tot hervormingen' zijn deze op te lossen, beloofde de nieuwe kanselier, die gistermorgen met een overgrote meerderheid tot de zevende kanselier van Duitsland werd gekozen. Hij kreeg niet alleen de 345 stemmen van SPD en Groenen, maar ook zes stemmen van de oppositie. President Roman Herzog wees er bij de beediging van Schroder op, dat de machtswisseling weliswaar het resultaat was van politieke strijd in de democratie, “maar het is de moeite waard eraan te herinneren hoeveel principes van de Duitse politiek voor alle partijen onomstreden zijn', zei Herzog.

De president doelde in het bijzonder op de buitenlandse politiek. “Het vertrouwen van de wereld in een standvastige orientatie van de Duitse buitenlandse politiek is voor een land met onze geschiedenis en onze geografische ligging het meest waardevolle kapitaal'.

Hij noemde met name de stevige binding aan de Euro-Atlantische instituties als de Europese Unie en de NAVO van essentiele betekenis.

De nieuwe bondskanselier beloofde de huidige koers in het buitenlands beleid voort te zetten. Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Groenen) is vanmiddag al begonnen aan een rondreis langs enkele Europese hoofdsteden zoals Parijs, Londen en Warschau. Fischer zei niet te verwachten, dat het rood-groene besluit om een eind te maken aan atoomenergie de verhoudingen met Frankrijk zal belasten.

Vandaag zijn ook de andere ministers van het nieuwe kabinet met hun werk begonnen. Minister van Financien, Oskar Lafontaine, nam vanmorgen zijn intrek op het ministerie in Bonn met vijf staatssecretarissen: de economen Heiner Flassbeck, Claus Noe, Manfred Overhaus en de parlementariers Karl Diller en Barbara Hendricks. Het kabinet komt op 10 november met een regeringsverklaring.