Mobiele baan moet squash afhelpen van imago yuppensport

Uitladen, openklappen en squashen maar. Zo stelt de Nederlandse squasbond (SBN) de werking voor van de mobiele squashbaan die vrijdag werd gepresenteerd in Eersel. De uitklapbare baan is de eerste in zijn soort.

En dus waren er alleen maar lachende gezichten te zien bij de wereldprimeur in het Brabantse dorp. Directeur M. Ghering van de squashbond sprak zelfs van een wens die was uitgekomen. “Een jaar geleden filosofeerde een lid op een bondsvergadering over een squashbaan die je in een vrachtwagen kan duwen en door heel Nederland kunt rijden. Met dat plan zijn we aan de gang gegaan. Het resultaat zie je hier staan.'

De mobiele squashbaan kan door twee personen in twee uur tijd speelklaar gemaakt worden. Via een hydraulische aansturing schuiven de wanden na het uitklappen van de vloer op hun plaats. Na het plaatsen van vloerdelen kan er een partij op de squashbaan worden gespeeld. “Een hele verbetering ten opzichte van vroeger', vertelt oud-voorzitter P. van der Ven van de squashbond. “Toen had je demontabele squashbanen, die moesten door zes man in elkaar gezet worden. Dat kostte ook nog eens anderhalve dag.' De squashbond nam voor het vervaardigen van de baan een vloerenbedrijf uit Deventer in de hand en een firma uit Eersel dat inklapbare podia maakt voor popconcerten.

Sponsors en enkele eigenaren van squashcentra droegen zorg voor de financiering. “Wij participeren voor tienduizend gulden in het project. In ruil daarvoor kunnen we de baan een keer voor niets en drie keer voor de helft van de prijs huren van de bond', vertelt eigenaar J. Aarts van een squashcentrum uit Tilburg. De huurprijs van de baan bedraagt 5.000 gulden voor een periode van twee dagen.

De baan kost honderdduizend gulden en was in een half jaar klaar. Opvallend aan de baan is dat de vloer niet van hout, maar van kunststof is. “Tussen de partijen door heeft een squasher geen handdoek meer nodig om zweet van de grond weg te vegen', lacht directeur Ghering.

De bond gaat de mobiele squashbaan voor commerciele doeleinden gebruiken. “Daar kunnen we toch een aardige cent aan verdienen', zegt Ghering. “Verder willen we squash met de mobiele baan onder de aandacht van sportliefhebbers brengen. Aan squash kleeft toch het etiket van een yuppensport. Daar willen we van af. Bovendien streven we naar een olympische status voor onze sport.

Dat betekent meer beoefenaars, meer televisie-inkomsten en uiteindelijk ook meer geld.'

De baan bespaart de squashbond ook geld. Voor het organiseren van een toernooi hoeft de SBN geen onnodige kosten meer voor zaalhuur te maken. “Vroeger duurde het enkele dagen voordat we een zaal hadden uitgeruimd of een demontabele baan uit elkaar hadden gehaald. Dat is nu verleden tijd met deze mobiele squashbaan', vertelt Ghering. “Je klapt de baan in, zet hem in de vrachtwagen en je bent klaar.'

Er is echter nog een probleem. Wat te doen als het regent? De baan is namelijk niet overdekt. “Ook daar hebben we aan gedacht', zegt Ghering. “Aan de vier hoeken van de baan zit een haakje. Daardoor kan over de baan een zeil gespannen worden.' De mobiele squashbaan wordt officieel gepresenteerd op 7 november tijdens het WK squash voor vrouwen in het Duitse Stuttgart.

    • Marcel Abrahams