Mensensmokkel: vijf man opgepakt

De politie heeft gisteren vijf mensen opgepakt die verdacht worden van het smokkelen van zo'n 350 Chinezen naar Nederland en andere West-Europese landen. Bij huiszoekingen op zeventien adressen werden onder andere reisdocumenten, vuurwapens en communicatieapparatuur in beslag genomen.

De vijf verdachten, vier Chinezen en een Vietnamees, werden aangehouden door in totaal 170 politieagenten in Arnhem, Amsterdam Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Enschede. In Rotterdam werden bij een inval in een woonhuis 43 illegale Chinezen aangetroffen. De actie werd geleid vanuit Arnhem, waar het korps Gelderland-Midden in samenwerking met de marechaussee al sinds september 1997 onderzoek doet naar mensensmokkel. De vijf verdachten worden door de politie beschouwd als de top van een criminele organisatie. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten, aldus de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie brachten de verdachten wekelijks groepjes van zes tot zeven mensen naar West-Europa. Dat ging steeds op identieke wijze: in China werd er een bedrag van 50.000 tot 60.000 gulden betaald aan een contactpersoon. De mensen reisden vervolgens weken en soms maanden om China illegaal uit te komen. De reis verliep te voet, per auto of vrachtwagen via Cambodja, Oekraine, Rusland en Oost-Europa. De meeste Chinezen bleven in Nederland, een aantal reisde door naar Engeland en Duitsland.

Het geld voor de reis, aldus de politie, werd in veel gevallen bijeengebracht door de ouders van de voornamelijk jonge mensen. “Die verkochten hun hele hebben en houden om hun kind te laten afreizen. Dat zijn natuurlijk heel tragische en trieste verhalen.' De reis werd zo lang mogelijk gerekt, opdat de slachtoffers aan het einde geen geld meer over hadden en afhankelijk werden van de smokkelaars. Het merendeel van de mensen probeert volgens de politie in de West-Europese landen een baan te vinden, deels in de horeca.

Op basis van het horen van zowel de verdachten als van een aantal mensen dat naar Nederland is gesmokkeld, komt de politie tot de conclusie dat de groep het afgelopen jaar ongeveer 350 Chinezen naar Nederland heeft gehaald.

Helemaal zeker is dat niet: een aantal Chinezen reisde door naar andere landen, terwijl de Chinezen in Nederland zo goed als onzichtbaar zijn omdat ze hier illegaal verblijven.