Lid kabinet Blair treedt snel af na beroving

De Britse staatssecretaris voor Wales, Ron Davies, is gisteren afgetreden omdat hij zich naar eigen zeggen “ten gevolge van een ernstige beoordelingsfout' had laten beroven.

Davies is het eerste lid van Tony Blairs kabinet dat door een schandaal moet aftreden. Hij staat onder druk om ook zijn andere functies neer te leggen. Davies is Labour-leider in Wales, waar hij de nieuwe Assemblee had willen leiden.

Davies zei onder dreiging met een mes beroofd te zijn van zijn geld, zijn auto en zijn telefoon, nadat hij was meegegaan met een onbekende 50-jarige zwarte man, die hij had ontmoet tijdens een wandeling in een park dat bekendstaat als trefpunt voor homo's. Volgens de woordvoerder van Blair heeft Davies ontkend dat het ging om een homoseksuele ontmoeting.

Davies was de man tegengekomen op Clapham Common, een park in het zuiden van Londen, schreef hij in een brief aan premier Blair, die na zijn aftreden openbaar werd gemaakt. “Nadat we een paar minuten hadden gepraat, vroeg de man of ik met twee van zijn vrienden bij hem thuis kwam eten', aldus Davies. “Met mijn auto gingen we zijn vrienden halen, een man en een vrouw. Kort daarna haalde de man een mes tevoorschijn. Samen met de andere man beroofde hij mij stal mijn auto en liet me op straat achter.' Davies zei “erg dom' te zijn geweest. “Het is onvermijdelijk dat het incident niet alleen mij en de regering in verlegenheid brengt, maar bovenal mijn gezin'. Davies (52) is voor de tweede keer getrouwd.

De regering lanceerde onmiddellijk een operatie om de schade te beperken. Alistair Campbell, Blairs woordvoerder, wachtte niet de dagelijkse persbriefing in het Lagerhuis af om Davies' ontslag bekend te maken, maar ontbood de parlementaire pers naar Downingstreet. Toen de briefing voorbij was, bleek Davies' vertrek al openbaar te zijn gemaakt. En ook zijn opvolger, staatssecretaris Alun Michael van Binnenlandse Zaken, was al benoemd.

Het snelle ontslag en de geoliede media-operatie doen echter weinig om de vraag te beantwoorden wat een staatssecretaris in zijn eentje doet in een bekend park voor homo's in een gevaarlijke buurt van Londen. Volgens Campbell stond Davies “onder grote druk' door de wateroverlast in Wales en doordat zijn vrouw ziek is. “Hij wilde even ruimte voor zichzelf hebben.'

Davies zelf gaf geen details. “Is het niet genoeg dat ik als een lid van het kabinet verantwoordelijkheid neem voor een beoordelingsfout?', aldus de afgetreden staatssecretaris tegen de BBC. Nee, is de teneur van de commentaren in de Britse pers vanmorgen. Waarom krijgt Davies ontslag terwijl Blair steeds heeft gezegd dat het prive-leven van zijn kabinetsleden niemand aangaat? Wat verbergt de regering? Nee, zeggen ook politici uit Davies eigen partij. “Niemand treedt zomaar af omdat hij alleen het slachtoffer is van een misdaad', aldus enkele in The Guardian aangehaalde Labour-parlementariers. “De regering kan beter de hele waarheid vertellen,' aldus een Tory-lid. “De pers zal niet opgeven. Door iets te verzwijgen houden ze een groot stuk vlees voor de neus van de leeuw in Fleet Street.'

    • Hans Steketee