Lichttoren van Philips wordt niet gesloopt

De karakteristieke lichttoren van Philips blijft voor Eindhoven behouden. Het concern doet het markante gebouw wel in de verkoop, maar sloop is uit den boze. De komende maanden spreken de gemeente en de gloeilampenfabriek af waarvoor een nieuwe eigenaar het gebouw in de toekomst wel en niet mag gebruiken.

Dat is het resultaat van een gesprek dat burgemeester Welschen gisteren heeft gehad met vertegenwoordigers van Philips. De afgelopen dagen was in de Lichtstad een storm van protest opgestoken nadat bekend was geworden dat het concern de toren in de etalage wilde zetten.

Het concern concentreert de activiteiten die nu nog in de lichttoren zijn ondergebracht in een ander gebouw. Het voor Eindhoven gezichtsbepalende bouwwerk is jarenlang gebruikt om de duurzaamheid van lampen te testen. De afgelopen decennia is het bouwwerk uitgegroeid tot het symbool van Philips. Bovendien is het een van de meest markante gebouwen in Eindhoven.

De toren is hard aan een opknapbeurt toe. Philips ziet op tegen de kosten en heeft er daarom voor gekozen de onderdelen van Philips Lighting die er nu nog zijn gehuisvest over te plaatsen.

De lichttoren is gebouwd in het begin van de jaren twintig. De toren is een goed voorbeeld van betonnen utiliteitsbouw in die periode. Philips heeft een fabriek die er naast staat ook al afgestoten. Na een grondige verbouwing heeft dat pand, dat wegens de witte gevels is omgedoopt tot de Witte Dame, inmiddels een andere, deels openbare bestemming. Het biedt onder meer onderdak aan de openbare bibliotheek en de Design Academy.

Burgemeester Welschen zegt erg gelukkig te zijn met de bereidheid van Philips om voorwaarden te stellen aan de verkoop. “Uitgangspunt is nadrukkelijk dat de lichttoren voor Eindhoven behouden blijft. Dat geldt voor alle betrokkenen.'

Eindhoven zelf is volgens Welschen niet in de markt om de toren over te nemen. (ANP)