Italie in ban van lottoprijs

Italie is in de greep gekomen van de lottokoorts. Eind september werden er nog 36 miljoen papiertjes ingevuld. Op 14 oktober waren dat er 81 miljoen. Vandaag zijn het er 154 miljoen.

Dat betekent dat de gemiddelde Italiaan (baby's, mensen die al rijk zijn en mensen die hun leven niet laten afhangen van het lot meegerekend) drie cijfercombinaties heeft ingevuld.

In de bars en pizzeria's gaat het niet meer over voetbal, maar over de vraag wat je zou doen met zestig miljoen gulden. Dat is de jackpot van vanavond. Het is volgens de organisator Enalotto de grootste prijs die in Europa met een gokspel is te winnen. Al tien trekkingen lang heeft niemand de winnende combinatie van zes uit negentig cijfers geraden, en daarom is de hoofdprijs steeds verder opgelopen.

“De Italiaan weet dat alleen het onvoorspelbare hem uit zijn situatie kan bevrijden,' zegt de journalist Enzo Biagi. “Van de staat verwacht hij niets. Hij gelooft af en toe, in de Voorzienigheid en in de geblinddoekte godin' van het lot. Een derde van de spelers doet er voor alle zekerheid ook een gebedje voor een beschermheilige bij.

De bisschoppen waarschuwen voor het najagen van immorele wensen. Speelse mathematici rekenen voor dat je meer kans hebt om, wetend dat het landnummer van de Verenigde Staten 001 is, na het willekeurig intoetsen van wat telefoonnummers Sharon Stone aan de lijn te krijgen dan om de jackpot te winnen. Maar iedereen speelt.