Het probleem is psychologisch; De accountant-administratieconsulent

Naam: Arnold den Hartog, 51 jaar Functie: zelfstandig accountant-administratie-consulent Voordeel komst euro: betalen in Europa wordt makkelijker Nadeel komst euro: de Centrale Europese Bank zal met zijn rentebeleid als economisch instrument minder slagvaardig kunnen reageren dan de Nederlandse Bank nu

“Als je wilt, kan je elke dag wel naar een congres of workshop. Ik krijg stapels post, vooral van de banken maar ook van commerciele bureaus die proberen er een slaatje uit te slaan met eurocongressen en workshops. Het enige waar ik naar toe ben geweest zijn de vaste bijeenkomsten van de Nivaa, de vereniging van accountants. Die organiseert vaste regionale en lokale bijeenkomsten over nieuwe fiscale wetgeving en zo. De euro staat daar meestal ook op de agenda.

“Ik beschouw de euro ook gewoon als een extra valuta. Zoals ik nu voor mijn clienten ook al werk met de dollar of de mark. Kijk, het blijft gewoon administratie. Boekhouden is boekhouden. Wat je vroeger met een pen op de achterkant van een sigarendoosje deed, dat doe je nu met een computer. Eigenlijk is het nog steeds hetzelfde. Alleen heb je met de computer meer inzicht in de cijfers. Vroeger kon je alleen in je portemonnee een beetje merken hoe je bedrijf draaide. Debiteuren minus crediteuren plus het banksaldo. Nu kun je per week of per maand zien waar het goed of fout gaat.

“Ik heb ongeveer honderdvijftig clienten, bedrijven met een omzet van minder dan een ton tot meer dan 25 miljoen gulden. Voorlopig verandert er weinig door de komst van de euro. Ik denk dat tien tot vijftien van mijn clienten per 1 januari met de problematiek van de euro te maken zouden kunnen krijgen en daarom nu aan de voorbereiding zijn begonnen. Ze zouden in feite op 1 december klaar moeten zijn want in de laatste maand van het jaar doe je toch nooit zoveel met al die feestdagen.

“Het belangrijkste is de aanpassing van de software. Net als ik werken de meeste van mijn clienten met een pakket van Exact. Ik heb zelf een onderhoudsabonnement.

Dat kost een paar centen, maar de nieuwe software voor de euro krijg ik daarom automatisch, hopelijk nog deze maand of anders volgende maand. Als een bedrijf niet zo'n abonnement heeft, zal het een compleet nieuw pakket moeten kopen. Dat kost een paar duizend gulden, voor mijn grotere clienten waarschijnlijk meer dan tienduizend gulden.

“De euro gaat voorlopig alleen spelen voor de grotere bedrijven, de grotere MKB'ers. Die hebben ook met het buitenland te maken. Een van mijn clienten importeert bijvoorbeeld vanuit Turkije. Dat gaat nu nog in Duitse marken, ze werken daar veel met marken omdat hun eigen munt niet zo stabiel is en dat zal wel veranderen in euro's.

“Voor mijn grootste client heb ik een analyse gemaakt; een beetje in samenspraak met de bank. Maar het probleem was vrij eenvoudig op te lossen om de doodeenvoudige reden dat het meeste valutaverkeer dollarverkeer is en de rest in eurovaluta loopt. Ze hebben wat moeten investeren in hun ordersysteem, in hun voorraadbeheerssysteem, in hun boekhoudingssysteem en in hun betalingssysteem - dat zijn bij Exact allemaal andere modules.

“De kleinere MKB'ers, de makelaar, de slager en de kruidenier hebben nog niets te maken met de euro. Voor de meeste MKB'ers begint de euro pas te tellen in 2002. Nou, daar is nog niemand klaar voor, daar moet nog heel veel aan gebeuren.

“De kosten van nieuwe software zijn voor mijn clienten niet het probleem. Dat probleem is meer psychologisch. Ze moeten in euro's, in een andere valuta leren denken. Straks moeten we allemaal even de knop omzetten. Net als wanneer je naar een ander land wordt uitgezonden. Maar het voordeel is dat alles na een tijdje dubbel rekenen een stuk doorzichtiger wordt.

Het is eigenlijk een uitkomst. Er komen steeds meer mensen die heel slecht kunnen hoofdrekenenen. Voor de Willy Wortels was het omrekenen geen probleem, maar die andere mensen hoeven zich vanaf 2002 in de rest van Europa niet meer af te vragen in welk land ze zitten.'

    • Remmelt Otten