Groei luchtverkeer Schiphol afgenomen

De groei van het luchtverkeer op Schiphol neemt zienderogen af. De luchthaven heeft de groeiverwachting voor dit jaar verlaagd en diverse luchtvaartmaatschapijen hebben besloten Schiphol voorlopig niet meer aan te doen. Dat blijkt uit gegevens die Schiphol gisteren heeft bekendgemaakt.

Eerder dit jaar verwachtte Schiphol nog dat het vrachtvervoer met 6 procent zou stijgen. Dat cijfer is nu naar beneden bijgesteld naar 3 procent. De groei van het aantal passagiers op Schiphol ging van 11 naar 10 procent. In de eerste negen maanden van dit jaar maakten ruim 25,8 miljoen passagiers gebruik van Schiphol, een toename met 10,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen, zoals Varig (Brazilie) en Gulf Air, hebben afgelopen zomer besloten hun diensten op Schiphol te staken. Korean Airlines voert voortaan alleen nog vrachtvluchten uit en Thai Airways en Air Lanka zijn met ingang van afgelopen zondag gestopt met hun winterdienstregeling. Daardoor is het aantal luchtvaartmaatschappijen dat Schiphol aandoet gedaald tot 87.

Van januari tot september werd 3,8 procent van de 274.000 vliegbewegingen 's nachts uitgevoerd. Vorig jaar lagen de nachtvluchten nog op 4,3 procent. Het aandeel van de meest lawaaiige vliegtuigen daalde in de eerste drie kwartalen naar 1,8 procent, terwijl dat vorig jaar nog op 4,3 procent lag.

Ook de capaciteitsbeperkingen op Schiphol vormen een reden tot vertrek. Daardoor zijn een aantal vrachtvluchten van Polar Air en El Al eerder dit jaar al naar buitenlandse luchthavens verplaatst.