GEVULDE UIEN EN UIENSOEP

Uien zijn er in soorten en maten. De hele kleintjes worden bij verschijnen op de markt al gauw en masse opgekocht door fabrikanten van zilveruitjes. Dat is jammer, want je kunt er bijvoorbeeld heerlijke compote als bijgerecht voor wild van maken. Aan de andere kant van het spectrum worden uien almaar groter. Laatst kwam ik joekels tegen die er als het ware om vroegen om gevuld te worden. Het uithollen vereist enige oefening.

Pel de uien en snijd van beide kanten een kapje af. Kook de uien 20-30 minuten onder water tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en wat afkoelen. De buitenste drie tot vier rokken moeten bij het uithollen intact blijven. Neem de ui in de handen en druk met een of twee duimen op de onderkant en drijf zo het binnenste naar buiten. Zet de holle uien in een ingevette ovenschaal, maak de onderkant dicht met een plak ui. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de champignons in plakken. Bak het gehakt korrelig in de olie met de snippers sjalot en knoflook en de stukjes champignon. Op smaak brengen met zout en peper. Roer er de tomatenpuree en een halve deciliter water door. Schep het gehakt in de uien, strooi er kaas over. Zet ze zo'n half uur voor het serveren in een oven die op 175 graden Celsius is voorverwarmd. Hierbij passen andere gerechten met aardse smaken, zoals linzen met mosterd en bietensalade met appel aangemaakt met mayonaise, zure room of yoghurt, en mierikswortel. Het overgebleven binnendeel van de gekookte uien kan razendsnel tot soep verwerkt worden. Fruit ze in een beetje olie met wat kerriepoeder. Schenk er 3/4 liter warm kraanwater bij en voeg twee bouillontabletten toe. Twee minuten laten koken en vervolgens pureren met een staafmixer of foodprocessor. Op smaak brengen met zout en peper. Voor de lekkerbekken kan er nog een glas witte wijn bij of een half glaasje Pernod. Of een theelepel vers gesneden rozemarijn of tijm. Strooi geraspte kaas over brood of sneetjes stokbrood. Laten smelten onder de grill of door even te bakken in de koekenpan. Voila: uiensoep met brood.

Voor 4 personen:

4 heel grote uien of 8 grote (ca. 1 1/4 kilo)

1 sjalot

2 teentjes knoflook

100 gram kastanjechampignons

250 gram gehakt

2 eetlepels olie

zout, peper

1 eetlepel tomatenpuree of 2 eetlepels oestersaus of ketchup

30 gram geraspte belegen kaas

    • Annelène van Eijndhoven