Geen krans op graf van Petain

De Franse president, Jacques Chirac, zal geen krans leggen op het graf van maarschalk Petain op 11 november. Op die dag wordt herdacht dat tachtig jaar geleden een staakt-het-vuren een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Petain, die de Franse strijdkrachten in 1916 bij Verdun leidde, is omstreden, omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog leider was van Vichy-Frankrijk, het Franse bewind dat collaboreerde met nazi-Duitsland. Daarvoor werd hij na de oorlog ter dood veroordeeld, een straf die door de toenmalige president Charles de Gaulle in levenslang werd omgezet. Het was ook De Gaulle die de tienjaarlijkse herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de kranslegging bij de graven van acht hoge militairen uit die tijd, onder wie Petain, invoerde. Sindsdien hebben alle presidenten dit voorbeeld gevolgd. Mitterrand liet vanaf 1988 zelfs jaarlijks een krans leggen. Hij maakte daaraan in 1992 een einde nadat er een polemiek over was ontstaan.(AFP)