Fusie Japanse oliefirma's

De Japanse oliemaatschappijen Nippon Oil en Mitsubishi Oil gaan volgend jaar april fuseren. Daardoor ontstaat het grootste olieconcern in Japan met een jaaromzet van 3 biljoen yen (47 miljard gulden). D

e vanmorgen aangekondigde fusie vindt plaats via een aandelenruil. Nippon Oil staat op de ranglijst van Japanse oliemaatschappijen op de tweede plaats, achter Idemitsu Kosan. Het bedrijf telt 2.300 werknemers en heeft een omzet van 1,9 biljoen yen. Mitsubishi Oil is met een omzet van 1,1 biljoen yen en 2.100 werknemers zesde. Mitsubishi werkt op het gebied van de distributie van brandstoffen samen met Showa Shell Sekiyu dat voor de helft eigendom is van Koninklijke/Shell Groep. De topman van Mitsubishi, Yoshihiko Izumitani, sprak woensdag de hoop uit dat deze samenwerking na de fusie blijft bestaan . (KRF)