EZ steunt investeringen in Zuid-Afrika

Economische Zaken stelt de komende twee jaar 10 miljoen gulden beschikbaar aan het Nederlandse zakenleven om investeringen in Zuid-Afrika te bevorderen. Minister Jorritsma zal hiervoor tijdens haar bezoek aan de Zuid-Afrikaanse minister Alec Erwin van Industrie en Handel een overeenkomst ondertekenen.

De Nederlandse bewindsvrouwe bezoekt van donderdag tot zaterdag Zuid-Afrika, waar zij onder meer vice-president Thabo Mbeki ontmoet en de Internationale Energie Conferentie in Kaapstad bijwoont. Naar verwachting zal Nederland gastland zijn voor de volgende Energie Conferentie.

De 10 miljoen gulden steun valt onder het Programma voor Samenwerking met Ontwikkelende Markten. Deze PSOM is bedoeld voor landen in overgang naar een meer marktgerichte economie. Het overheidsprogramma moet langdurige zakenrelaties en joint ventures tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijven bevorderen.

De PSOM-projecten worden vooral gezocht in de sectoren transport en infrastructuur, milieu en schone energie en landbouw. (ANP)