Dag

Bijna was het menselijk ras gisteravond in Utrecht opgeheven. Dat had niets te maken met de storm die zo hevig woedde dat er slechts twintig mensen het debatcentrum Tumult aan de voet van de Dom binnenwaaiden om een forum over `het gezin' te volgen. Nee, het kwam door een wending die deze levendige discussie plotseling nam.

“Veel vrouwen vinden het heerlijk om buitenshuis te werken', zei Dorien Pessers, columnist en universitair docent. “Daarom komen voor het eerst in de geschiedenis steeds meer vrouwen voor de vraag te staan: wil ik eigenlijk wel een kind of wil ik werken?' Ze kon dat al merken bij haar eigen studentes, en ook de cijfers zijn veelbetekenend: van de hoogopgeleide vrouwen, geboren tussen 1945 en 1949, is twintig procent kinderloos gebleven.

“Dus we gaan uitsterven?' vroeg de forumvoorzitter. Pessers knikte. Buiten nam de windkracht nog toe, en de aarde werd al steeds leger. Toen greep Ben Rensen, jeugdarts bij de GGD in. “Ik ben niet bang voor dat uitsterven. Wacht maar tot die studentes verliefd raken.'

Pessers bleef van de vier discussianten het somberst. Over het hedendaagse gezin zei ze: “Het gaat steeds maar over onderhandelen... Het is geen probleem van twee, maar van drie partijen. De kinderen worden niet genoemd behalve in termen van: hoe komen we van ze af.' Rensen viel haar hierin bij.

Gabriel van de Brink, filosoof en Adri de Vries, directeur van een adviesbureau, dachten er heel anders over. Van de Brink: “Dat onderhandelen komt niet uit flauwe kul voort maar uit een culturele verschuiving die al vanaf de jaren zestig gaande is. Sommige vrouwen willen fulltime moeder zijn, anderen willen achter de kassa zitten, niet alleen voor het geld, maar ook om de deur uit te zijn.' Adri de Vries: “Laat de mensen hun leven inrichten zoals ze dat zelf het beste uitkomt.'

“Vindt u dan dat vrouwen met kleine kinderen thuis moeten blijven?' vroeg een vrouw. Pessers: “Waarom moeten vrouwen in een rijk land als Nederland tien weken na de bevalling alweer aan het werk? Waarom laten vrouwen dat gebeuren? We hebben zelfs nog geen recht op deeltijdarbeid. Zo hard gaan wij met jonge moeders om.'

Buiten blies moeder aarde naar ons, vijandiger dan ooit.