Chinese piloot wijkt uit naar Taiwan

Een ontevreden piloot van de Chinese luchtvaartmaatschappij Air China is vanochtend met zijn toestel met 104 mensen aan boord, onder wie zijn vrouw, uitgeweken naar Taiwan.

Aanvankelijk werd melding gemaakt van een kaping, maar nadat het vliegtuig om kwart over elf plaatselijke tijd op de internationale luchthaven van Taipei was geland, werd duidelijk dat een van de twee piloten uit eigen beweging van zijn koers was afgeweken.

De Boeing 737 van Air China was 's ochtends vroeg van Peking vertrokken voor een vlucht naar Rangoon, de hoofdstad van Birma, met een tussenstop in de Zuid-Chinese stad Kunming, maar onderweg zette het toestel koers naar Taiwan. Onder begeleiding van Taiwanese straaljagers landde het veilig in Taipei. Volgens de Taiwanese minister van Binnenlandse Zaken, Huang Chu-wen, spelen politieke motieven.

Volgens media in Taiwan zou de piloot, Yuan Bin, uit China zijn gevlucht omdat hij ontevreden was over zijn “ongelukkige bestaan', met name over zijn loon en andere arbeidsvoorwaarden. Op de televisie was te zien hoe de piloot, met een koffertje in zijn hand, door politiemensen uit het toestel werd gehaald. Hij zei tegen verslaggevers “zorgen' te hebben maar “geen spijt'. Ook zijn vrouw, gekleed in een zwarte jas, kwam in beeld.

Wat de piloot precies met zijn actie wil bereiken, was niet onmiddellijk duidelijk, maar wel is het vrijwel zeker dat hij in Taiwan voor de rechter zal moeten verschijnen.

Premier Vincent Siew van Taiwan zei dat “wij nooit met zulke daden instemmen'. In het verleden heeft Taiwan `kapers' met open armen ontvangen, en hen beloond, maar in die houding is de afgelopen jaren een kentering gekomen. In de jaren '90 zijn in totaal zestien vliegtuigkapers gearresteerd en zij hebben gevangenisstraffen gekregen, oplopend tot tien jaar. Twee werden teruggestuurd naar China. (AP)