CABARETIERS OP RADIO EN TV

“Linda de Mol', zei muzikaal cabaretier Hans Liberg in 1993 in een interview in het Algemeen Dagblad, “is het symbool voor televisiezuiverheid.'

In die sarcastische uitspraak lag zijn afkeer van het medium televisie besloten. Want De Mol vertegenwoordigde voor hem `die domme spelletjes waarin (...) niemand is geinteresseerd. (..) Wanneer je dat geloofwaardig kunt presenteren alsof je de maagd Maria bent... Dat vind ik fascinerend.' Tegenover deze krant zei hij: “Ik behoor niet tot de grote gezellige VARA-familie met elke avond zendtijd. Dat wil ik ook niet. Ik verschijn zelden op de televisie. Wat dat betreft ben ik voor veel mensen nog steeds een groot geheim.' De ironie wil dat Liberg op 23 november in New York het International Emmy Awards Gala zal presenteren de uitreikingen van de hoogste internationale televisie-onderscheidingen. Hij werd gevraagd omdat de organisatoren onder de indruk waren van het danktoespraakje dat Liberg daar vorig jaar hield toen hij zelf een Emmy won voor het - door Ivo Niehe geproduceerde - programma Liberg Zapt Zichzelf, dat in april van dat jaar ook al een eervolle vermelding op het Gouden Roos Festival in Montreux had gekregen. Het betrof een montage van beelden van voorstellingen die Liberg gaf in o.m. Amsterdam, Edinburgh Frankfurt en Keulen, plus archiefbeelden van figuren naar wie hij verwees zoals Pierre Janssen en Adamo. Aan de Emmy Award hield hij in Amerika een tv-special bij CBS over.