Blokker ziet af van overname van Bijenkorf-concern

Blokker Holding zal geen bod uitbrengen op Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Dat heeft de keten van huishoudelijke zaken vanochtend bekend gemaakt.

KBB, dat op korte termijn overgenomen wil worden door Vendex zou een bod van Blokker `als weinig vriendelijk' ervaren, zo stelt het persbericht. Voor Blokker, dat al beschikt over een belang van 5 procent in KBB, is dit reden om van een bod af te zien.

Een artikel in het Financieele Dagblad heeft Blokker naar eigen zeggen op het verkeerde been gezet. In deze krant had commissaris J. den Hoed van KBB de suggestie gewekt dat het warenhuisconcern open stond voor andere biedingen, naast het bestaande bod van Vendex. In een nader gesprek tussen Blokker en Den Hoed bleek dit echter op een misverstand te berusten.

In het persbericht maakt Blokker vanochtend bekend “onder de huidige omstandigheden' niet tot een bod op KBB over te gaan. Het bedrijf zal in een latere fase besluiten of zijn KBB-belang “bij Vendex zal worden aangemeld'. Hiermee laat Blokker in het midden of het akkoord gaat met het bod van Vendex dat nu 167,50 gulden per aandeel wil betalen. Daarmee komt de waarde van KBB (naast de Bijenkorf ook eigenaar van Hema en Praxis) op ruim 2 miljard gulden te liggen.

Dat Blokker een bod op KBB overwoog werd afgelopen maandag bekend gemaakt door KBB zelf, nadat het gesprek tussen de twee partijen had plaatsgevonden. In het vanochtend verschenen persbericht legt Blokker nog eens uit dat het zijn belang in KBB om twee redenen heeft opgebouwd.

Enerzijds `uit beleggingsperspectief' omdat Blokker verwachtte dat Vendex het eerdere bod zou verhogen, anderzijds omdat het concern (behalve Blokker ook Intertoys, Xenos en Marskramer) het `erg onzeker' vond dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zonder meer akkoord zou gaan - zoals is gebeurd - met een overname door Vendex. Morgen vindt een bijzondere aandeelhoudersvergadering plaats waar KBB het bod van Vendex nog eens zal toelichten. De KBB-aandeelhouders hebben vervolgens tot 12 november de tijd om hun aandelen bij Vendex aan te melden.

Blokker, eigendom van de gebroeders Jaap en Albert Blokker, was niet de eerste partij die na het bod van Vendex, tevergeefs bij KBB heeft aangeklopt.

Vorige maand werd het concern benaderd door WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-winkels. Om een vijandig bod van WE te voorkomen, besloot een bevriende stichting van KBB een beschermingswal op te richten door preferente aandelen uit te geven. WE trok zich daarop terug.