Beschuldiging tegen De Klerk van de baan; Waarheidscommissie Z-Afrika:

De Verzoenings- en Waarheidscommissie in Zuid-Afrika heeft de beschuldigingen tegen voormalig president F.W. de Klerk vanmorgen ingetrokken.

De Klerk werd er in het morgen te presenteren rapport van beschuldigd betrokken te zijn bij enkele bomaanslagen en schending van mensenrechten tijdens het apartheidsregime.

De Klerk, de laatste president voor de democratische verkiezingen van 1994, maakte maandag bekend naar de rechter te stappen, omdat volgens hem de bevindingen van de commissie onjuist zijn. Vanmorgen begon de rechtszaakwaarin de oud-staatsman een verbod op publicatie van het rapport eiste. De Waarheidscommissie onderzocht de afgelopen tweeenhalf jaar onder leiding van aartsbisschop Desmond Tutu de wandaden die tijdens de apartheid zijn gepleegd. Over de reden van de Waarheidscommissie om de beschuldigingen in te trekken is nog niets bekend.

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft gisteren de beschuldigingen van de hand gewezen dat de partij betrokken zou zijn bij ernstige schendingen van mensenrechten tijdens het apartheidsregime.

In een uitgelekt voorlopig document van de Waarheidscommissie was maandag gebleken dat het ANC mijnen heeft gelegd en tegenstanders heeft geexecuteerd en dat de grens tussen militaire en burgerdoelen bij het ANC was vervaagd.

Secretaris-generaal Kgalema Motlanthe van het ANC noemde de bevindingen van de commissie “zonder grond'. Ook bevatten de conclusies volgens hem “flagrante onjuistheden'. Motlanthe wilde niet zeggen welke onderdelen onjuist of niet bewezen zouden zijn.

In een eerdere verklaring liet het regerende ANC al weten trots te zijn op zijn strijd tegen de apartheid. “Het ANC en alle miljoenen mensen die deelnamen aan de strijd zullen altijd trots zijn op wat zij gedaan hebben om te verzekeren (..) dat zij niet hun toevlucht hoefden te zoeken in verwerpelijke methodes.' Het ANC beschuldigt de Verzoenings- en Waarheidscommissie ervan de vrijheidsstrijd te criminaliseren.

Het rapport van de Waarheidscommissie - 3500 pagina's dik na meer dan twee jaar onderzoek - zal morgen overhandigd worden aan president Nelson Mandela. (AP)