`Bescherm exotische dieren'; Dierenbescherming wil drastische handelsbeperking

De Europese handel in exotische diersoorten moet drastisch worden beperkt. Dat bepleit de Dierenbescherming in haar gisteren gepubliceerde rapport `In de winkel van Sinkel' over de handel in beschermde, exotische diersoorten zoals tijgers, slangen, apen en papegaaien.

Ook moet het aantal soorten exotische dieren dat mensen thuis mogen houden, verminderen. Er zal daarom aangepaste wetgeving moeten komen en de douane moet beter en systematischer controleren op Schiphol, aldus de Dierenbescherming.

Europarlementarier H. Maij-Weggen, die het rapport in ontvangst nam, zegde toe de conclusies en aanbevelingen van de Dierenbescherming onder de aandacht van het Europees Parlement te brengen.

Handel in zogenoemde exoten (exotische, vaak beschermde diersoorten) is na de handel in drugs mondiaal de meest lucratieve illegale handel, omvangrijker nog dan de wapenhandel. Op basis van gegevens van douaniers die de handel op Schiphol hebben gecontroleerd concludeert de Dierenbescherming dat er in Europa zonder problemen extreem beschermde diersoorten te koop zijn.

De handel in exoten, die vaak slecht is voor het welzijn van de dieren wegens slechte transportomstandigheden, levert ook andere problemen en gevaren op.

“Veel exoten zijn dragers van gevaarlijke, soms fatale dierziekten' aldus Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Soorten die nu nog niet zijn bedreigd, worden vanzelf met uitsterven bedreigd als de handel zich voortzet.'

Medewerkers van de Dierenbescherming gingen naar onder meer de vogeltjesmarkt in Moskou, een van de grootste leveranciers voor de Europese markt, en naar een markt in Barcelona en deden zich voor als potentiele kopers. Zo konden zij “de meest extreem beschermde diersoorten met het grootste gemak' krijgen. “Zelfs een Siberische tijger, waarvan er wereldwijd slechts vijfhonderd over zijn, kon zo gekocht worden', aldus Dorland. Ook het verkrijgen van de benodigde documenten is geen probleem zo is gebleken.

Vaak gaat het echter om vervalste papieren waarbij “gesjoemeld is met de afkomst van het dier' (speciaal voor de handel gefokt of in het wild gevangen). De organisatie filmde een deel van de verkopen en de documenten.

Naast een beperking van het aantal soorten exoten waarin gehandeld mag worden, zoals in Nederland al vastgelegd zal worden in de Flora en Faunawet, pleit de Dierenbescherming ook voor strengere regels voor het houden van exoten. Daarom moet het aantal soorten dat nu nog wel legaal thuis gehouden mag worden drastisch omlaag.

Verder wil de Dierenbescherming dat de overheid mensen gaat voorlichten over het houden van exotische dieren.

De Dierenbescherming verbaast zich ook over het feit dat de Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van Landbouw maar relatief weinig processen-verbaal opmaakt van de overtredingen die de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees heeft vastgesteld.