Belegger laat Akzo Nobel vallen

Akzo Nobel onderging vanochtend een fikse aderlating op de Amsterdamse effectenbeurs na tegenvallende winstcijfers over het derde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 430 miljoen gulden, ver beneden de verwachtingen van analisten.

Beleggers deden hun stukken in het chemieconcern op grote schaal van de hand. Vroeg in de middag lag de koers 5,40 gulden lager op 72,10 gulden.

Akzo Nobel daalde sneller dan de beurs als geheel. De winst die het Damrak gisteren behaalde werd vandaag grotendeels ingeleverd. Als voornaamste oorzaken golden een lager slot van Wall Street en de daling van de dollar. Na het middaguur noteerde de AEX-index 24,09 punten lager op 971,43. Ook andere belangrijke Europese beurzen gingen omlaag. Zowel Frankfurt als Parijs leverde 1,8 procent in, Londen ruim een procent.

Nagenoeg alle hoofdfondsen in Amsterdam werden bij geringe omzetten met een koersdaling geconfronteerd. Philips moest 4,90 gulden terug op 102,10, CSM, kwam op een verlies uit van 3,60 op 93,80. Bij de financiele waarden verloor ING drie gulden op 85,10. Aegon leverde 3,40 gulden in op 160,60, ABN Amro vijf dubbeltjes op 34,80 en Fortis 2,20 op 115,50.

Ook Baan trok weer de aandacht in negatieve zin. De automatiseerder zou vandaag met zijn kwartaalcijfers komen, maar heeft de publicatie een dag uitgesteld. Het is de tweede keer dit jaar dat Baan niet op tijd zijn cijfers publiceert. Het IT-fonds ging vijftig cent terug op 21,40.

NEW YORK De beurs van Wall Street is gisteren lager gesloten. De Dow Jones-index voor dertig grote fondsen, die in de loop van de dag nog een stijging van ruim honderd punten had beleefd, verloor 66,17 punten. De slotstand kwam daarmee uit op 8.366,04.

Volgens analisten lag zorg over het Amerikaanse consumentenvertrouwen ten grondslag aan de daling. De graadmeter hiervoor daalde veel sterker dan verwacht en belandde op het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat zou de detailhandel bij de Kerstaankopen wel eens onaangenaam kunnen treffen, werd geconcludeerd.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors lager gesloten.

De Nikkei-index daalde met 304,61 punten (2,2 procent) tot 13.516,07. Vooral de technologiefondsen waren debet aan de daling.

De meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. In Zuid-Korea stegen de koersen met 1 procent, in de Filippijnen met 0,2 procent en in Australie met 1,3 procent.