Baan stelt publicatie van cijfers dag uit

Baan stelt de publicatie van de kwartaalcijfers een etmaal uit tot morgenochtend 8.00 uur. Dat heeft het Nederlandse softwarebedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Het is de tweede keer dit jaar dat Baan de publicatie van cijfers uitstelt.

Baan weigert commentaar te geven op de maatregel. Beleggers wisten vanmorgen niet goed wat ze aan moesten met het nieuws. Het aandeel Baan daalde in de loop van de ochtend met veertig cent naar 21,50 gulden. Een mogelijke aanleiding voor het uitstel, aldus financieel analisten, zou kunnen zijn dat Baan meer tijd nodig heeft voor het uitwerken van een herstructureringsplan. Na een winstwaarschuwing, twee weken geleden speculeerde de Amerikaanse topman T. Tinsley al op dergelijke maatregelen. “De organisatie is uitgerust voor groei, zegt analist C. Bos van ING Barings. “Nu die groei tegenvalt zal er ongetwijfeld gereorganiseerd moeten worden.'

Baan maakte op 12 oktober bekend dat het over het derde kwartaal van dit jaar een verlies zal maken van 13 tot 16 dollarcent per aandeel (ruim vijftig miljoen gulden). Het verlies was een gevolg van een tegenvallende omzetgroei met 30 procent naar 600 miljoen dollar.

Analisten verwachten niet dat de omzetcijfers morgen nog zullen worden bijgesteld. De periode juli tot en met september waarover Baan twee weken geleden rapporteerde was toen al geheel afgesloten. Wel zien analisten de mogelijkheid dat Baan door een voorziening voor herstructureringen dieper in de verliezen duikt.

Een tweede mogelijke aanleiding voor het uitstel is dat de top nog altijd moeite heeft de organisatie onder controle te houden. “Dit is opnieuw een teken dat men out of control is' aldus een analist. Een collega acht het echter moeilijk denkbaar dat Baan om die reden de presentatie van de cijfers uitstelt met niet meer dan 24 uur.

De geruchten over het uitstel van de cijfers van Baan deden reeds enkele dagen de ronde, onder meer omdat definitieve uitnodigingen voor bijeenkomsten met analisten en journalisten niet werden verstuurd.

In april meldde Baan uitstel van de cijfers over het eerste kwartaal. Als reden werd aanvankelijk aangevoerd dat het topmanagement of de raad van commissarissen vertraging had opgelopen met vluchten naar Denver, waar de cijfers voor de publicatie goedgekeurd hadden moeten worden.

Baan was twee weken geleden somber over de kansen om de groei weer op korte termijn op een hoger niveau te brengen. Het bedrijf verwacht dat de invloed van het millenniumprobleem en de vrees voor een recessie, twee zaken die leiden tot uitstel van opdrachten, nog tot ver in 1999 zal voortduren. Eerder werd het komende millennium juist als aanleiding tot extra investeringen gezien.