Asielzoekers in Brusselse kerk eisen papieren

In Luik en Brussel hebben vluchtelingen een kerk bezet. De dood van een Nigeriaanse asielzoekster tijdens een hardhandige poging haar het land uit te zetten heeft hen aangespoord om papieren te eisen. “We willen een gezicht, waardigheid.'

Onder een pieta staat een rij veldbedden voor de mannen opgesteld. Vrouwen en kinderen slapen in de sacristie. De zeventiende-eeuwse Brusselse Begijnhofkerk is sinds begin deze week verblijfplaats van een dertigtal illegale vreemdelingen. Her en der staan straalkachels en tafels met etenswaren of pamfletten. `Kerk bezet door mensen zonder papieren' meldt een poster op de deur, onder de aankondiging voor een mis voor kinderen. Op een ander papier staat een lijst met levensmiddelen die de `kerkbezetters' nodig hebben. Melk, bloem, cornflakes, knoflook. Ook luiers worden gevraagd, want de jongste vluchteling is een baby van anderhalve maand.

“We eisen onmiddellijk een verblijfsvergunning voor alle mensen zonder papieren en een parlementair debat', zegt de Togolese Doh Kodjo Etekpor, woordvoerder van de actievoerders in de Begijnhofkerk. “We blijven net zo lang tot de regering ons iets belooft. Eventueel gaan we in hongerstaking.' Onder de actievoerders zijn vooral Congolezen, maar ook mensen uit Marokko en Togo. De pastoor heeft zijn goedkeuring gegeven voor de bezetting. “De kerk heeft ook voor de kachels gezorgd', zegt Etekpor. “En mensen uit de buurt komen ons eten brengen.'

Ook in Luik hebben sinds vorige week een vijftigtal sans-papiers (papierlozen) kerkasiel gekregen, in de Saint-Francois de Sales. De actievoerders worden gesteund door verschillende organisaties voor illegale vluchtelingen, die zich verenigd hebben in de Nationale Beweging voor de Regularisatie van Mensen zonder Papieren en voor de Vluchtelingen. De beweging vraagt om een verblijfsvergunning voor mensen die langer dan vijf jaar in Belgie wonen. Ze hopen dat ook in een andere Belgische stad illegalen kerkasiel zullen aanvragen.

De volgende actieplaatsen zouden Antwerpen, Bergen en Charleroi zijn.

Het is de dood van de Nigeriaanse asielzoekster Semira Adamu, vijf weken geleden, die de illegalen tot actie heeft aangezet. Adamu kwam om het leven na een hardhandige poging van de rijkswacht haar het land uit te zetten. “De moord op Semira heeft ons diep verontwaardigd', zegt een Congolese vrouw in de Begijnhofkerk. “Het heeft ons aangespoord om papieren te eisen. We willen een gezicht, waardigheid.' Bovendien, betogen de actievoerders zonder papieren kun je enkel zwart werken. “U heeft er geen idee van hoezeer wij worden uitgebuit', zegt de Congolese vrouw. “We willen net als iedereen belasting betalen', vult een man aan.

De wijzigingen in het asielbeleid die de Belgische regering een week na de dood van Adamu heeft aangekondigd, maken op de actievoerders geen indruk. “Het zijn geen fundamentele wijzigingen', zegt woordvoerder Etekpor. “Legalisering wordt mogelijk voor mensen die langer dan vijf jaar in Belgie verblijven, maar het zal van geval tot geval worden bekeken en dat willen we niet.'

De opkomst in de bezette kerken zou nog veel hoger zijn, meent Etekpor, als mensen niet bang waren opgepakt te worden zoals twee jaar geleden gebeurde in Parijs waar ruim tweehonderd asielzoekers maandenlang de Eglise Saint-Bernard bezetten. Tot de politie de kerk met een hakbijl bestormde om een eind te maken aan de actie. Etekpor maakt zich geen zorgen over een inval in de Begijnhofkerk. “Dit is een heilige plaats. We hebben God aan onze zijde, hij zal ons helpen van de Belgische regering te krijgen wat we willen. Bovendien, ik heb toch niets te verliezen.'

    • Birgit Donker