Zwitsers zijn uit op uitlevering Pinochet

Tegen de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet is gisteren een tweede arrestatieverzoek ingediend. Een Zwitserse openbare aanklager heeft via Interpol de Britse justitie gevraagd hem vast te houden in afwachting van een formeel verzoek tot uitlevering om hem te vervolgen voor de moord op een Zwitsers-Chileense student in 1977.

Pinochet staat al onder arrest in afwachting van een Spaans verzoek tot uitlevering, om hem te vervolgen wegens politieke moorden tijdens zijn regime tussen 1973 en 1990. Hij verblijft nog in een Londense kliniek na een rugoperatie. Ook de Zweedse justitie zou Pinochet willen vervolgen.

De Zwitserse student, Alexei Jaccard, verdween in 1977 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waarheen hij was gevlucht na in Chili te zijn gemarteld. Volgens zijn weduwe was de Chileense geheime dienst bij zijn arrestatie betrokken.

De hoorzitting bij het Londense Hooggerechtshof over de rechtmatigheid van Pinochets voorlopige aanhouding gaat vandaag verder. Pinochets advocaat, Clive Nicholls, zei gisteren dat de Britse justitie diens diplomatieke onschendbaarheid aantast. “Zo ontstaat de mogelijkheid dat de [Britse] koningin door Amerika aan Argentinie wordt uitgeleverd wegens de moord op Argentijnen in de Falklands', aldus Nicholls. Volgens de landsadvocaat, die de aanhouding verdedigt, is er een “aanhoudende stroom van bewijzen tegen Pinochet' die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op “zeker 4.000 mensen'. Op een luchtmachtbasis bij Londen is een Chileens luchtmachtvliegtuig aangekomen met een medisch team om Pinochet naar zijn land te brengen als het Hof zou besluiten tot zijn vrijlating.