Zoon van Soeharto raakt zijn bos kwijt

Bambang Trihadmojo, de tweede zoon van de Indonesische ex-president Soeharto, raakt een aantal van zijn privileges kwijt. President Habibie heeft bekend dat hij een bosrijk gebied van ruim 3000 hectare in de buurt van Bogor zal onteigenen.

Vorig jaar schonk Soeharto het gebied in de desa Jonggol per decreet aan zijn zoon. Het terugdraaien van Soeharto's besluit is volgens de regering in Jakarta onderdeel van de strijd tegen corruptie.

Bambang zag zich vandaag ook geconfronteerd met een onderzoek dat de staatsoliemaatschappij Pertamina instelt naar een transactie tussen hem en twee buitenlandse oliemaatschappijen. Volgens het persbureau Antara zou Bambang gratis een aandeel hebben gekregen in een gasveld in Oost-Java en daarvan hebben geprofiteerd door dit aandeel door te verkopen aan de buitenlandse oliemaatschappijen.

Habibie heeft herhaaldelijk gezegd dat hij streeft naar een schone regering. Tot nu toe blijft echter oud-president Soeharto, die door tegenstanders wordt beschuldigd van corruptie, buiten schot. Volgens Habibie zijn het vooral Soeharto's kinderen die zich schuldig maken aan corruptie.

Soeharto's critici zoals de naar Australie uitgeweken onderzoeker George Aditjondro, hebben de regering aangeraden met het onderzoek tegen de oud-president te beginnen bij diens 750 hectare tellende Tri-S Tapos ranch, een modelveehouderij in dezelfde streek waar Jonggol ligt. Boeren betwisten sinds Soeharto's aftreden de rechtmatigheid van onteigeningen in 1972. In die tijd nam het bedrijf PT. Rejo Sari Bumi volgens het bureau voor rechtshulp (LBH) in Bogor namens de president bezit van landbouwgronden zonder boeren schadeloos te stellen. Sinds enige maanden hebben boeren uit verschillende dorpen in de buurt van Tapos land van de ranch terug in bezit genomen. Maar PT. Rejo Sari Bumi is nu bezig het land terug te krijgen, met de hulp van van politie, leger en landarbeiders van Tapos. Bij schermutselingen op 12 oktober raakten daarbij vijf boeren gewond. Drie studenten die het boerenverzet organiseren, werden gearresteerd. Tegen de coordinator van het bureau voor rechtshulp, Jauhari, is een arrestatiebevel uitgevaardigd.