Weense oud-burgemeester loopt Tsjechisch lintje mis

De Weense oud-burgemeester Helmut Zilk wordt door de Tsjechische autoriteiten beschuldigd van spionage voor de geheime dienst van Tsjechoslowa- kije tussen 1953 en 1969.

Zilk zou op 28 oktober de hoogste onderscheiding van Tsjechie, de orde van de Witte Leeuw ontvangen voor zijn verdiensten voor de democratisering in Tsjechie. Op grond van informatie van Vaclav Benda, leider van een onderzoekscommissie naar misdaden van het communisme, heeft president Vaclav Havel geweigerd de orde uit te reiken.

De sociaal-democraat en omroepdirecteur Helmut Zilk noemde de beschuldigingen, die door de Suddeutsche Zeitung in de publiciteit zijn gebracht, “pure onzin' en eist van Praag bewijzen. Hij baarde begin jaren zestig opzien met Stadtgesprache Wien - Prag, de eerste Westerse uitzendingen die in het door stalinisten geregeerde Tsjechoslowakije te horen waren. Deze gesprekken zouden “enorme schade' hebben aangericht voor de communisten, voert Zilk nu aan.

Een woordvoerder van Havel zei gisteren nog dat de beschuldigingen van een “absoluut betrouwbare bron' kwamen. Zilk zou als informant van de “Eerste Dienst' aan het Tsjechoslowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben doorgegeven welke oppositieleden contacten onderhielden met gevluchte Tsjechoslowaken. Maar gisteravond verklaarde Havel voor de Tsjechische radio dat hij gemanipuleerd zou zijn door politieke tegenstanders. Benda, een ex-dissident en partijgenoot van Havels rivaal Vaclav Klaus, zou de Suddeutsche Zeitung hebben geinformeerd, en die krant zou Havel hebben gedreigd om op de dag van Zilks onderscheiding over diens spionage te zullen publiceren.