Statoil eist naleving contract met Sep

De Noorse oliemaatschappij Statoil eist in een kort geding bij de rechtbank in Arnhem dat de Samenwerkende Elektriciteits Productiebedrijven (Sep) de verplichtingen van een langlopend contract voor aankoop van Noors aardgas nakomen.

In 1988 heeft de Sep met Statoil een contract gesloten voor de levering van twee miljard kubieke meter Noors aardgas per jaar voor de Eemscentrale. Dat contract loopt tot 2016. De Sep meende destijds voordelig uit te zijn door de prijs van het gas niet zoals gebruikelijk is te koppelen aan de olieprijs, maar aan de prijs van steenkool. Nu de olieprijzen al langere tijd laag zijn en voorlopig geen prijsherstel te verwachten is, lijdt de Sep er verlies op. Het Statoil-contract behoort tot de zogenoemde `bakstenen' bij de overgang van de stroomproductie van nutsbedrijven naar commerciele ondernemingen.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft zich bereid verklaard desnoods via een heffing op het transport van elektriciteit prijsverschillen tijdelijk (zolang de brandstof-inkoopcontracten lopen) te compenseren, maar dan moet er eerst een poging tot heronderhandeling worden gedaan.

Volgens marktexperts is het echter mogelijk een `win-win-situatie' te creeren bij heronderhandelingen. Ook voor Statoil zou er voordeel uit nieuwe afspraken kunnen voortvloeien, door het volume aan te importeren Noors aardgas te verhogen of de termijn te verlengen.

De rechter in Arnhem heeft de partijen twee weken de tijd gegeven om het eens te worden, anders wordt op 13 november uitspraak in het geding gedaan.