Selectie: Televisie; ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over het failliet van de zogeheten Pluk-ze wetgeving, de mogelijkheid van de overheid om de winsten van drugsdealers te innen. Nog geen 18 procent van de doelen wordt bereikt. Verder de installatie van bondskanselier Gerhard Schroder en de revival van het buurttheater. Ned.3 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Krieger. Erich von Manstein ontwikkelde in 1940 het plan voor de veldtocht door Frankrijk en stond sindsdien bekend als het genie onder de generaals. Grote meningsverschillen over de oorlogvoering in het oosten zorgden er echter voor dat Hitler genoeg van hem kreeg en in 1944 zette hij hem af. Duitsl.2, 20.15-21.00

Histories: Cherchez la femme! Portret van Jaqueline Bouvier-Kennedy Onassis (1929-1994) de echtgenote van president J.F. Kennedy en later van oliemagnaat Onassis. Sinds haar dood zijn er talrijke biografieen verschenen maar de echte Jackie blijkt een bijna ongrijpbare persoonlijkheid te zijn geweest. Met getuigenissen van vrienden en bekenden. Belg.2, 21.00-21.50u.

Sudan: Het chemische arsenaal van Saddam. Uit vele verklaringen en interviews van personeel verbonden aan de inspectieteams van de VN blijkt dat Sudan - een bondgenoot van Irak - chemische en biologische wapens ontwikkelt en dat in dat land illegale wapentransporten worden uitgevoerd. Ned.2, 21.35-22.00u.

Timewatch. Vanavond een discussie over de Britse heerschappij in India. Kunnen de Britten hier trots op zijn, of zouden ze zich eigenlijk moeten schamen? BBC2, 22.00-22.50

37. Over de macht van de Scientology Church. Schrijfster Renate Hartwig belicht in haar boek Ich klage an de wereld van de Scientology en sektenexperts. Het zijn vooral de laatsten die haar boek het hardst bekritiseren. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

OverLeven. Natuurdocumentaire. Circa 65 miljoen jaar geleden verdween tweederde deel van het leven op aarde. Wat was hiervan de oorzaak? Een reusachtige meteoor zou in botsing gekomen zijn met de aarde en zo'n grote klimaatsverandering teweeg hebben gebracht dat overleven bijna onmogelijk was.

Maar er zijn heel wat wetenschappers die een andere visie op het geheel hebben: moeder aarde zelf zou voor de uitroeiing gezorgd hebben met gigantische basaltstromen die alles deden verschroeien. Belg.2 23.05-23.55u.

Hope for Helen. Een jaar geleden werd bij de Engelse sportpresentatrice Helen Rollason kanker geconstateerd. Dokters gaven haar nog slechts enkele maanden. Hoewel ze nog niet genezen is, voelt ze zich beter dan zes maanden geleden. Ondanks de chemokuren blijft ze optimistisch en wil zo lang mogelijk blijven leven. BBC1, 23.20-0.10u.

INTERVIEWS

Bij Violet. Interviesprogramma. Vandaag zijn schrijver Joost Zwagerman en GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema te gast. Zij praten over `jongensmeisjes'. Ned.1, 22.00-22.39u.

AMUSEMENT

Laat De Leeuw. Gasten zijn de Amerikaanse zangeres Cher en de nieuwe burgemeester van Groningen, Jacques Wallage. Ned.3, 23.25-0.15u.

SPORT

Sportjournaal. Onder meer aandacht voor de persconferentie van Euro 2000 waarin de plannen voor het EK-voetbal 2000 uit de doeken worden gedaan. Later op de avond komt dit onderwerp alsnog aan bod. Ned.2 18.43-18.51u. & Ned.3, 22.16-22.29u.

KUNST

Leuven centraal. Herman Brood laat een staaltje `live action painting' zien en de Nederlandse popprofessor Rene Boomkens vertelt over zijn leerstoel. Verder praat ontwerper Alberto Alessi over zijn toekomstplannen. Belg.2 22.20-23.05u.

Bouillon de culture. Gasten zijn o.a. Francoise Sagan en Jean Daniel. TV5, 22.35-24.00u.

FILM

Bed of Roses (Michael Goldenberg, 1996, VS). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 20.25-22.00u.

A League of Their Own (Penny Marshall, 1992, VS). Meisjesvariant van de doorsnee-honkbalfilm over de in 1943, uit gebrek aan mannen opgerichte All American Girls Professional Baseball League.

Met Geena Davis Madonna en Tom Hanks als de barse coach. Veronica, 20.30-22.40u. onderbroken door reclame.

Live Wire (Christian Duguay, 1992, VS). Voor kabeltelevisie gemaakte actiethriller. Explosievenexpert Pierce Brosnan versus terrorist die senatoren pleegt op te blazen. Veronica 22.40-0.10u., onderbroken door reclame.

Top Secret! (Jim Abrahams Jerry & David Zucker, 1984, VS). Komisch trio, bekend van Airplane! Ruthless People en de Naked Gun-serie, tekende voor uitzinnige klucht die twee elkaar schijnbaar uitsluitende filmgenres door de mangel haalt: de ouderwetse nazi/spionagefilm en de tienermusical uit de jaren '50-'60 rond types als Elvis Presley. BBC1, 0.10-1.40u.

Henry V (Kenneth Branagh 1989, Engeland). Noord-Ierse Branagh kreeg enkele Oscarnominaties en twee Felixen voor minder urgente adaptatie van eerder (1944) door Laurence Olivier verfilmd stuk van Shakespeare over volwassenwording van onverantwoordelijke kwajongen. Typisch theater, ondanks opzichtige filmretoriek. Duitsl.2, 0.25-2.35u., nagesynchroniseerd.

Random Harvest (Melvyn LeRoy, 1942, VS). Eertijds succesrijk staaltje Hollywoodsentiment, naar roman van James Hilton. Oorlogsveteraan Ronald Colman is na ongeluk vergeten dat hij gelukkig huwelijksleven leidt met zangeres Greer Garson. Zij treedt als secretaresse bij hem in dienst. Duitsl.1, 0.45-2.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Thirty Is a Dangerous Age, Cynthia (Joseph McGrath, 1968, Engeland). Tweede speelfilm van toen relatief onbekende Dudley Moore is komedie over verlegen barpianist die zich voorneemt om beroemd te worden en te trouwen. BBC1 1.35-3.05u.