Rusland kan dit jaar schulden voldoen

Rusland kan dit jaar aan alle financiele buitenlandse verplichtingen voldoen, maar het is sterk de vraag of dat ook in 1999 het geval is.

Volgens voorzitter Andrei Kostin van de staatsbank voor buitenlandse handel (Vneshekonombank), is dit jaar 3 miljard dollar nodig om de rente op de buitenlandse schulden te voldoen. Voor 1999 zal dit echter bijna zes maal zoveel zijn. “Wanneer het land dit bedrag niet kan voldoen moeten we dat nu al bekend maken', aldus Kostin vanochtend in een bekendmaking aan een Russisch persbureau. “Dit jaar zijn er in elk geval geen problemen'.

Sinds het uitbreken van de financiele crisis in Rusland deze zomer zijn de afbetalingen voorlopig in de ijskast gezet. Afgelopen weekeinde is er met diverse buitenlandse banken druk overleg gevoerd over het schuldenprobleem. De banken zijn bang dat de aflossing nu tegen slechtere voorwaarden zal worden uitgevoerd.

Leden van het Russische kabinet hebben een voorstel ontworpen om aan de buitenlandse verplichtingen te voldoen. Volgende week wordt het nog geheime plan aan het IMF voorgelegd. (Reuters)