RKC Waalwijk ontslaat trainer Boeve

RKC heeft gisteren met onmiddellijke ingang Peter Boeve ontslagen als trainer-coach. De oud-international was bezig aan zijn tweede seizoen bij de eredivisieclub uit Waalwijk. RKC haalde dit seizoen tot nu toe drie punten en bezet na tien speelronden de laatste plaats in de Nederlandse voetbalcompetitie.

Het bestuur heeft assistent-trainer Ton Verkerk aangewezen als de tijdelijke vervanger van Boeve. De oud-doelman van Willem II zit vanavond voor het eerst op de bank in het bekerduel tegen Fortuna Sittard.

Zaterdag leed RKC de zevende nederlaag van het seizoen. In Maastricht werd met 1-0 verloren van MVV. “Maar ik zag ongelooflijk veel licht aan het eind van de tunnel', zei Boeve (41) gisteren in een eerste reactie. “De ommekeer zat er echt aan te komen. Ik vind het verschrikkelijk dat ik hier niet verder mag.'

In zijn debuutjaar als trainer in de eredivisie handhaafde Boeve zich vorig seizoen via de nacompetitie na een zestiende plaats in de reguliere competitie. Afgelopen zomer vertrokken onder anderen Patrick van Diemen (Anderlecht), Delano Hill (Willem II) en de huurlingen Martijn Kuiper (Vitesse), Anders Nielsen (Sparta) en Dennis Rommedahl (PSV). “Ik hoop dat topclubs een paar van hun spelers bij ons willen stallen. Vorig seizoen heeft uitgewezen dat ze daar beter van worden', aldus Boeve.

Wegens geldgebrek bleven versterkingen dit seizoen uit. “Sommige talenten zitten blijkbaar liever op de tribune bij hun eigen club, dan dat ze wekelijks voetballen bij ons', klaagde Boeve bij het begin van dit seizoen. “ Als iedereen fit is, zit er genoeg kwaliteit in deze selectie. Dit moeten we maar zien als overbruggingsjaar.'

De nederlaag bij MVV, een concurrent in de strijd tegen degradatie, betekende het einde voor Boeve. “In de anderhalf uur in de auto naar huis hebben we deze beslissing genomen', aldus voorzitter Jan Snoeren. “Het doet pijn, omdat we weten hoe hard Boeve zich voor deze club heeft ingezet, hoe hij er emotioneel bij betrokken was. Maar wij moeten omhoog. Naar die vijftiende plaats. We hopen dat de nieuwe trainer ons daar gaat brengen.'

“Ik ga met opgeheven hoofd weg, zonder de zwarte piet bij anderen neer te leggen', aldus Boeve.

“Maar intern weten ze precies wat ik ervan vind. Ik laat in Waalwijk niet alleen vrienden achter. Ik hoop dat dit in mijn loopbaan ergens goed voor is. Want ik wil hier beter uitkomen, ik wil verder in het profvoetbal.'

Boeve is dit seizoen de eerste trainer-coach uit de eredivisie die aan de kant wordt gezet. In de eerste divisie verdwenen eerder al Cees Zwamborn bij FC Den Bosch en Azing Griever bij Emmen. Boeve, voormalig verdediger van Vitesse, Ajax en het Belgische Beerschot, kwam zestien keer uit voor het Nederlands elftal. Hij was eerder trainer van het tweede elftal van Vitesse.