Rente Italie met 1 procent omlaag; Daling naar Emu-niveau

De Italiaanse centrale bank heeft gisteravond het disconto met een vol procent verlaagd, naar vier procent, en hiermee de rente in Italie meer in lijn gebracht met die van andere deelnemers aan de Economische en Monetaire Unie.

“Het tijdperk van de euro gaat beginnen,' zei een verheugde minister van Schatkist Carlo Azeglio Ciampi. “Met de eenheidsmunt zullen we in staat zijn een veiliger toekomst van groei en werk te bouwen.' Hij beschouwt de renteverlaging als de beloning voor de begrotingsinspanningen van de afgelopen jaren, die nodig waren om te kunnen voldoen aan de criteria voor toetreding tot de Emu. Op 1 januari moet de geldmarktrente in alle deelnemende landen op hetzelfde niveau zijn gekomen om vervolgens over te gaan naar een gemeenschappelijke eurorente, die vanaf dan wordt bepaald door de Europese Centrale Bank. Aangenomen wordt dat de rentes zullen dalen naar het lage niveau van 3,3 procent, dat door Duitsland Frankrijk en Nederland al wordt gehanteerd.

De gouverneur van de Italiaanse bank, Antonio Fazio, heeft lang geaarzeld over een renteverlaging. Hij vreesde voor aanwakkering van de inflatie en voor negatieve gevolgen van politieke instabiliteit. In een communique constateert Fazio dat de inflatie “duidelijk onder de twee procent blijft, in een context van gematigde economische activiteit met betrekking tot consumptie, investeringen en export.' Hij wees ook op het feit dat het nieuwe kabinet van Massimo D'Alema, een ex-communist, de begroting van zijn voorganger Romano Prodi heeft overgenomen en dat er geen gevaren dreigen voor deze begroting.

De disconto-verlaging hing al maanden in de lucht, maar is groter dan verwacht. Zij wordt beschouwd als een teken dat Fazio vertrouwen heeft in de stabiliteit van het nieuwe kabinet. De renteverlaging geeft het kabinet ruimte: ieder procent minder betekent op termijn twintig miljard gulden minder aan rente-betalingen.

Fazio heeft eerder deze maand gezegd dat het kabinet de extra ruimte moet gebruiken voor bestrijding van de werkloosheid, die in het zuiden dramatische vormen aanneemt.

De benoeming van de populaire burgemeester van de Zuid-Italiaanse stad, Antonio Bassolini, tot minister van Arbeid, is een teken dat D'Alema een nieuwe impuls wil geven aan het werkgelegenheidsbeleid.

“Deze maatregel is mogelijk gemaakt door de sanering van de publieke uitgaven die is uitgevoerd door de regering-Prodi en door de hervonden politieke stabiliteit,' zei premier D'Alema. Nadat hij vorige week het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden heeft gekregen voor zijn nieuwe kabinet, zou hij dat vanavond van de Senaat krijgen.

“De convergentie van de rentestanden op Europees niveau helpt de hervatting van de productieve investeringen, de enonomische groei en ontwikkeling en het scheppen van werk,' zei D'Alema. De dissidente communisten die zich hebben afgescheiden van de orthodoxe communisten partij, een eigen groepering hebben opgericht en in het kabinet zijn gaan zitten, zeggen dat ze met hun keus de discontoverlaging mede mogelijk hebben gemaakt. “Gegeven het feit dat ook de communisten in het kabinet zitten, is dit echt een mooi teken van vertrouwen in deze politieke nieuwigheid,' zei de communistische minister van Justitie, Oliviero Diliberto.

In april ging het disconto met een half procent omlaag.

    • Marc Leijendekker