Prominente Ossie; Wolfgang Thierse

Voor het eerst sinds de hereniging in Duitsland in 1990 is een `Ossie' tot voorzitter van de Bondsdag benoemd. Gisteren, tijdens de eerste zitting na de verkiezingen van de nieuwe Bondsdag, werd de Oost-Duitse SPD-politicus Wolfgang Thierse tot opvolger gekozen van Rita Sussmuth (CDU).

Thierse, geboren in Thuringen, werd met 512 stemmen gekozen; 109 parlementariers stemden tegen, 45 onthielden zich. De nieuwe parlementsvoorzitter, die al vele jaren een `Promi' is (prominent politicus) in de Berlijnse kunstenaarswijk Prenzlauer Berg, geldt als een typische intellectueel. Hij maakte deel uit van de burgerrechtenbeweging in de voormalige DDR en kwam via `Neues Forum' bij de SPD terecht, waarvan hij vice-voorzitter werd. Zijn gepolijste taalgebruik is passend in de Bondsdag, maar tijdens de verkiezingscampagnes kwam Thierse daarmee niet uit de verf.

Zou de 55-jarige Thierse zijn rossige baard afscheren voordat hij door de Bondsdag tot nieuwe voorzitter werd gekozen, was de vraag die menig afgevaardigde gisteren bezighield. Het boulevardblad Bild had het al gewaagd een computertekening van Thierse zonder baard af te drukken. Hij heeft zijn baard gehouden, maar wel gekortwiekt.

Ook brak Thierse een ander taboe. Zijn mannelijke voorgangers werden nog belast door de vraag of ze nu op de dag van hun beediging een jacquet rok of smoking moesten aantrekken. Voor kleding in het parlement gelden geen vaste regels, wel tradities. Thierse, die plechtige kledij zorgvuldig vermijdt, dacht er het zijne van en trok een zwart pak met vest uit de kast.

Is dat het afscheid van het plechtige karakter bij benoemingen, vraagt Die Welt zich af. In de slotfase van het keizerrijk gold de rok nog als smakeloze galadracht van de kleine man. Traditionalisten als de latere kanselier Willy Brandt (SPD) lieten zich nog in het officiele tenue van een zwart-grijs gestreepte broek zonder omslag, zwarte rok en grijs vest fotograferen. De Groenen lapten als anti-partij ieder protocol aan hun laars en Joschka Fischers witte gympen die hij droeg toen hij in Hessen minister werd, zijn al in een museum belandt.

Overigens liet de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken van de Groenen zich gisteren kort in de Bondsdag verontschuldigen omdat hij een “serie overhemden' bij zijn nieuwe pak moest aanschaffen.