Prive-gebruik van kerosine onderzocht

De marechaussee onderzoekt of personeelsleden van de vliegbasis Leeuwarden de vliegtuigbrandstof kerosine hebben gebruikt voor hun prive-voertuigen.

Dat bevestigt woordvoerder L. Borghuis van het openbaar ministerie in Arnhem, dat de leiding heeft van het onderzoek. Ze vertelt dat begin deze maand 180 brandstofmonsters zijn genomen bij de hoofdingang van de Friese basis. Daar werken 1.400 mensen, van wie 1.300 militairen.

De monsters worden onderzocht door het laboratorium van de douane in Amsterdam. Borghuis zegt dat het resultaat van de testen “nog enige maanden' op zich kan laten wachten.

Een woordvoerder van de marechaussee zei vanochtend voor Omrop Frieslan dat momenteel vijftig monsters zijn getest. “Vijftien daarvan bleken kerosine te bevatten' zei hij.

De marechaussee kwam de vermoede fraude op het spoor na een tip. Het gaat om het gebruik van een mengsel van kerosine en dieselolie in prive-auto's met een dieselmotor. De kerosine, gebruikt door de F-16's op de Leeuwarder basis, zou ongeveer een gulden goedkoper zijn dan diesel.

Een woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden wilde vanochtend geen commentaar geven op de beschuldiging dat er op de basis mogelijk fraude wordt gepleegd met kerosine. “We weten dat er een onderzoek loopt en zolang dat loopt, geven wij geen enkel commentaar' zei de woordvoerder. Hij wilde evenmin ingaan op de vragen of de leiding van de vliegbasis op de hoogte was van de fraude en of er hangende het onderzoek maatregelen zijn genomen.

Een woordvoerder van Shell zegt dat kerosine, waarover geen belasting wordt betaald, niet te koop is voor particulieren. Hij vertelt dat het “niet is aan te raden kerosine als brandstof voor een auto te gebruiken.' “Kerosine bevat geen smeermiddel. Wie op kerosine of een mengvorm van diesel en kerosine rijdt, beschadigt zijn brandstofpomp.

En dat kan een dure reparatie betekenen. Het rijden met kerosine maakt een auto bovendien trager en hij maakt ook meer lawaai', legt de woordvoerder uit.

Auto-experts zeggen echter dat het rijden op kerosine of een mengvorm van kerosine en diesel een voertuig niet beschadigt, wanneer de gebruiker maar een passend smeermiddel toevoegt.