Nepbom ontregelt treinverkeer

Een nepbom en blikseminslag heeft gistermiddag het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht enkele uren volledig ontregeld. Tienduizenden treinreizigers liepen daardoor forse vertragingen op. Ook tussen Zwolle en Amersfoort was geen treinverkeer mogelijk door een aanrijding op een spoorwegovergang bij Hattemerbroek, waarbij twee vrouwen om het leven kwamen.

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Breukelen werd rond half drie gestaakt na de vondst van een verdacht pakketje in het toilet van de stoptrein van Uitgeest naar Breukelen. Op station Abcoude werd het treinstel ontruimd en losgekoppeld. De passagiers konden daarna met het voorste treinstel verder reizen. Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst wees uit dat het om een nepbom ging.

Door de stremming bij Abcoude moest het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht worden omgeleid via Hilversum. Een blikseminslag even later in de locomotief van een van de omgeleide treinen, maakte ook treinverkeer via die verbinding onmogelijk. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen leidden de stremmingen bij Weesp en Abcoude tot vertragingen in een groot deel van het land. Vooral in Utrecht ontstonden veel problemen omdat doorgaande treinen in het station moesten blijven.

Door een dodelijk ongeluk op een spoorovergang in Hattemerbroek raakte eveneens het treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort ontregeld. Een auto met twee inzittenden reed direct na het passeren van een trein uit de richting van Amersfoort het spoor op en werd vervolgens geramd door een trein uit de tegenovergestelde richting. Beide inzittenden, twee vrouwen, waren op slag dood. De overgang is beveiligd met een knipperlicht. Volgens de politie waren de knipperlichten aan op het moment van de aanrijding. Bij het ongeluk raakte ook de spoorbaan beschadigd.