LIDIA'S TOMATEN-BROODSOEP

Ieder jaar komen academici, chef-koks, kookboekenschrijvers intellectuelen en journalisten voor een weekend in Oxford bij elkaar voor het jaarlijkse Oxford Symposium on Food en Cookery. De eerste keer dat ik er was, tussen helden als Alan Davidson, Claudia Roden en Theodore Zeldin, voelde ik me nogal verlegen. Dat duurde niet lang. De sfeer daar is pretentieloos en de gesprekken zijn open en informeel.

Dit jaar was het thema `Food in the arts'. Ik zag er weer veel bekende, maar ook nieuwe gezichten. Een van de nieuwe was Lidia Matticchio Bastianich. Zij is eigenares van vier Italiaanse restaurants in New York (het vijfde opent binnenkort in Kansas City), presentatrice van haar eigen televisie-kookprogramma en schrijfster van twee grote kookboeken (dit recept komt uit haar boek Lidia's Italian Table). Deze zeer bescheiden vrouw is gepassioneerd over haar vak. Dat bleek tijdens de afrondende discussie van het symposium. Lidia verklaarde daar met een blos op de wangen zich een waar kunstenaar te voelen als de gasten in haar restaurant haar voor haar kookkunst bedankten. Verwarm de oven voor op 180 C. Schik de sneden brood naast elkaar op een bakplaat en rooster ze in circa 10 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven.Verhit de olijfolie in een zware soeppan op een middelhoog vuur. Fruit er de ui in circa 3 minuten glazig in. Schep er de knoflook door en bak nog circa 6 minuten onder regelmatig roeren tot alles goudgeel is. Doe de tomaten in de pan en breng aan de kook, waarbij u af en toe omschept. Voeg het geroosterde brood en de bouillon toe en breng alles weer aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en schep er de basilicum door. Draai het vuur laag en laat de soep, zonder deksel, circa 40 minuten zachtjes koken. Klop de soep af en toe tijdens het koken om het brood te breken. Zo krijgt de soep een gebonden structuur. U kunt nu desgewenst de basilicum verwijderen en de soep door een groentemolen passeren. Proef de soep en breng zonodig op smaak met zout en peper. Schep de soep in voorverwarmde soepborden en druppel er wat koudgeperste olijfolie over.

    • Kim Maclean