Jaap Blokker gewoon met vakantie

Jaap Blokker, samen met zijn jongere broer Albert eigenaar van het detailhandelsconcern Blokker, is volgens ingewijden de komende twee weken met vakantie. Hij rijdt in een autorally voor old-timers van Londen naar Kaapstad. Zijn deelname aan die rally wekt de indruk dat de belangstelling van het Blokker-concern voor het Bijenkorf-concern niet bijzonder serieus is.

Het Bijenkorf-concern (KBB) maakte gisteren in een persbericht bekend dat Blokker een onderzoek doet naar de mogelijkheid om een bod op KBB uit te brengen. Jaap Blokker heeft KBB vorige week gevraagd om een gesprek over een `vriendelijke' overname. Hij vertelde toen ook dat hij een aantal grootaandeelhouders van KBB had benaderd.

KBB wil fuseren met Vendex (V&D), wat beide concenrs in februari dit jaar bekendmaakten, en heeft Blokker laten weten geen interesse te hebben in verdere gesprekken. Als Blokker met een bod komt, zegt KBB dat `serieus' te zullen bestuderen.

Het Blokker-concern, dat volgens een woordvoerder van het bedrijf een omzet heeft van 3,3 miljard gulden, geeft geen commentaar op het persbericht van KBB. Jaap Blokker is “in het buitenland' en voorlopig onbereikbaar. Twee weken geleden, toen een andere belager van KBB WE International afhaakte, maakte Blokker bekend dat het op de beurs een belang van 5 procent had opgebouwd in KBB.

Bestuursvoorzitter Jan Michiel Hessels van Vendex verwacht niet dat Blokker werkelijk een bod zal uitbrengen op KBB. Dat zei Hessels gisteren tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering van Vendex. Jaap Blokker had Hessels zelf gebeld om het belang van Blokker in KBB te melden. “Hij heeft tegenover mij tot drie keer toe herhaald dat het daarbij puur om een belegging ging', zei Hessels. “Ik heb hem met de koerswinst die is ontstaan, gefeliciteerd. Als iemand dat drie keer heeft herhaald dan weet je waar je aan toe bent. Ik ken Blokker redelijk. Ik vertrouw hem.'

Directeur P. de Vries van de Vereniging Effectenbezitters, die een groep aandeelhouders in KBB vertegenwoordigt, is teleurgesteld in de houding van KBB. “Ze zeggen dat de deur nog openstaat voor andere kandidaten dan Vendex, maar in praktijk blijkt het tegenovergestelde. Waarom praten ze niet gewoon met Blokker?'