Hof beslist over verlof zwangerschap

Het Europese hof, het hoogste gerechtshof in de Europese Unie, heeft vanmorgen uitgesproken dat werkgevers die zwangere werknemers meer tijd vrij geven dan wettelijk is verplicht, kunnen eisen dat die gunst door dezelfde werknemer wordt geretourneerd.

Het Hof stelde tevens dat vrouwen met zwangerschapsverlof in staat moeten worden gesteld om tijdens die periode pensioenrechten op te bouwen.

Het was voor het eerst dat het in Luxemburg zetelende Europese Hof van Justitie is gevraagd een EU-richtlijn voor verbetering van de veiligheid en gezondheid van van zwangere werknemers nader te duiden.

De uitspraak kwam in antwoord op een klacht van zes Britse vrouwelijke werknemers van de Britse Commissie voor Gelijke Rechten die stelden dat hun arbeidscontracten discriminerend waren op basis van sexe. (Reuters)