Grote verliezen Japanse giganten in electronica

De Japanse electronica-giganten Hitachi en Toshiba hebben grote verliezen geboekt in de eerste helft van het lopende boekjaar. Toshiba maakt voor het eerst in 48 jaar verlies. Op het financiele front zal Fuji Bank zijn herstructurering versnellen en 1.200 mensen de laan uitsturen, zo meldt een Japanse krant vandaag. De bank weigert commentaar.

Hitachi heeft een verlies na belastingen gemaakt van 124.7 miljard yen (2 miljard gulden) in het halfjaar dat eind september afliep. Vorig jaar maakte het bedrijf nog ruim 24 miljard yen (380 miljoen gulden) winst in dezelfde periode. Hitachi's omzet is in deze periode gedaald met 12 procent tot ruim 28 miljard gulden. Het bedrijf wijt het verlies aan een zwakke vraag naar halfgeleiders en consumenten-electronica.

De tweede gigant die vandaag zijn cijfers bekend maakte, Toshiba, heeft een verlies na belastingen van 6,4 miljard yen (100 miljoen gulden) geleden. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 350 miljoen winst in dezelfde periode. Ook de omzet van Toshiba is met ruim 12 procent gedaald, voor Toshiba tot 25 miljard gulden. Het bedrijf noemt dezelfde redenen voor dit resultaat als Hitachi.

De krant Yomiuri meldt vandaag in een onbevestigd bericht dat de Fuji Bank een reeks kantoren gaat sluiten en 1.200 mensen de laan uit zal sturen als onderdeel van zijn pogingen tot herstructurering. Het aantal ontslagen zou een stijging zijn ten opzichte van eerder aangekondigde plannen om per 2001 het aantal banen met 850 te verminderen. Juist vandaag maakte de regering bekend dat de werkloosheid op 4,3 procent - een na-oorlogs record - is blijven staan, waarbij de werkloosheid onder jongeren met 7,9 procent het hoogst is.

Ter versterking van het eigen vermogen van de bank heeft Fuji een beroep gedaan op bedrijven in de eigen groep, de zogenoemde keiretsu. Eerder heeft ook de Sakura Bank een vergelijkbaar beroep gedaan op de eigen keiretsu. De gouverneur van de centrale bank, Masaru Hayami, heeft juist gisteren banken opgeroepen gebruik te maken van de fondsen die de overheid in de banken wil pompen.

De meeste banken zijn echter vooralsnog onwillig om hun eigen zwakte te erkennen.

De Japanse premier Keizo Obuchi heeft zijn kabinet vandaag instructies gegeven met een nieuw pakket aan uitgaven om de Japanse economie nieuwe impulsen te geven, zo heeft een woordvoerder bekend gemaakt. Het kabinet probeert daarmee te voorkomen dat de economie een derde jaar van doorlopende achteruitgang in gaat. Volgens Japanse economen zijn de voorstellen mager.