Grote fondsen stuwen beurs op

Koersstijgingen van de grote beursfondsen Unilever, Koninklijke Olie Aegon en Philips hebben de graadmeter van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend op een winst van ruim 1,5 procent gezet. Gesteund door de renteverlaging in Italie en een twee cent hogere dollar steeg de AEX-index, met 21,42 punten naar 986,73 punten.

Unilever won 3,9 procent op 140,40 gulden, Koninklijke Olie ging met 3,2 procent omhoog naar 89,40 gulden en Aegon met 1,9 procent naar 163,70 gulden. Philips was met een winst van 6,1 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel noteerde vroeg in de middag 106,10 gulden.

Ook op andere beurzen in Europa stegen de koersen. Parijs was met 2 procent de sterkste stijger, gevolgd door Frankfurt en Londen die beide 1,7 procent aan waarde wonnen.

Net als gisteren was de stemming op Beursplein 5 vrij lusteloos. “Niemand durft wat te doen waardoor de omzetten zeer klein zijn', aldus een commissionair. “Bij geen enkel fonds zit een verhaal.'

ASM Lithography werkte vanochtend bijna driekwart van het verlies van gisteren weg. De producent van chipmachines noteerde even na het middaguur 43,30, een winst van drie gulden. Toelichting op een eerder afgegeven winstwaarschuwing zorgde gisteren voor een koersval van 4,50 gulden.

Het slechte weer doet het aandeel CSM goed. Door de regen stijgt de prijs van suikerbieten. De koers van het suikeraandeel steeg met 2,50 naar 99,50 gulden.

De verliezers waren dun gezaaid. Pakhoed verloor iets meer dan een procent op 45,30 gulden. Wegener Arcade daalde ruim 4 procent op 33,50 gulden.

Hunter Douglas, bekend van Luxaflex, was zonder duidelijke reden de sterkste stijger bij de middelgrote Midkapfondsen. Het fonds won 5,50 op 68 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste industriele fondsen op Wall Street is gisteren 20,08 punten (0,24 procent) lager gesloten op 8432,21 punten. Een handelsonderbreking van een uur als gevolg van technische problemen zorgde voor wat opwinding.

De Dow Jones-index schommelde rond het slotniveau van afgelopen vrijdag, met een maximaal verlies van 44 punten en een grootste winst van 69 punten.

TOKIO De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot vandaag op een niveau van 13.820,68 punten. De achteruitgang, met 22,78 punten, is de derde op rij.