Fusie van verzekeraars Belgie op komst

De Belgische verzekeraar Royale Belge wil zijn Belgische branchegenoot Anhyp Bank overnemen. Royale Belge, sinds dit voorjaar een dochter van de Franse verzekeringsgroep Axa, heeft vanochtend een openbaar bod uitgebracht op alle aandelen.

Als de overneming doorgaat, ontstaat de op een na grootste verzekeringsgroep in Belgie. Samen beschikken de bedrijven over ongeveer 1900 vertegenwoordigers. Royale Belge is al eigenaar van IPPA Bank, dat op dezelfde markt opereert als Anhyp.

Opvallend is dat het gisteren uitgebrachte bod lager is dan de huidige beurswaarde van de Belgische verzekeraar. De koers van de Anhyp-aandelen schoot vrijdag op de Brusselse beurs omhoog door de geruchten over een overname. Daardoor heeft de verzekeraar nu een beurswaarde van ongeveer 25 miljard Belgische frank (bijna 1,4 miljard gulden). Royale Belge heeft vanmorgen 9000 frank per aandeel geboden, wat neerkomt op een totale beurswaarde van 22,1 miljard Belgische frank. Naar aanleiding van de geruchten over de op handen zijnde overname is het aandeel Anhyp sinds vrijdag uit de notering gehaald.

De Nederlands/Belgische bankverzekeraar Fortis, die met 10,25 procent grootaandeelhouder is van Anhyp, wil het pakket wel kwijt. Fortis kan het geld goed gebruiken voor de financiering van de overneming van een belang van 25 procent in de Belgische bank ASLK dat nog in handen is van de Belgische overheid. Andere eigenaars zouden echter wel een hogere prijs eisen voor hun aandelenpakket. (AFP, ANP)