Etienne U. vanaf morgen vrij man

De vermeende drugsbaas Etienne U. wordt morgen vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vanmorgen bepaald. Ook twee medeverdachten komen op vrije voeten.

Het hof nam deze beslissing omdat het ervan uitgaat dat de straf die U. en de zijnen in het hoger beroep zal worden opgelegd niet langer is dan de tijd die ze in voorarrest hebben doorgebracht. Dat betekent dat U. niet meer dan twee jaar gevangenisstraf zal worden opgelegd, de vervroegde invrijheidsstelling wegens goed gedrag, eenderde van de straf meegerekend. U. werd in december 1996 in Parijs gearresteerd. Etienne U. en zijn twee medeverdachten staan terecht wegens het lidmaatschap van een criminele organisatie die zich toelegde op internationale handel in softdrugs. Bovendien wordt U. verdacht van belastingfraude. De rechtbank in Haarlem veroordeelde U. daarvoor begin dit jaar tot zes jaar gevangenisstraf.

In de motivering verwees het hof vanmorgen naar een brief van procureur-generaal P. Brilman. Daarin stelt hij dat de “bewijspositie' van het openbaar ministerie “zeer gecompliceerd' is. Volgens de raadsman van U., C. Korvinus, betekent dat “gewoon dat het bewijs uiterst dun is'.

De beslissing van het hof kwam voor de raadslieden onverwacht. Volgens Korvinus hebben de trainingen die het openbaar ministerie heeft georganiseerd voor politiemensen die door de verdediging als getuige werden opgeroepen, meegespeeld in de beslissing. “Het hof heeft hierover al eerder gezegd dat alles zou worden meegewogen', aldus Korvinus.

De verdediging wilde de politiemensen horen om uit te vinden of tijdens het onderzoek tegen U. `besmette' informatie is gebruikt die afkomstig is van het in 1994 opgeheven interregionaal rechercheteam. Dat had in een eerder onderzoek tegen U. verboden opsporingsmethoden gebruikt. De informatie van het IRT mocht daarom niet opnieuw worden gebruikt.