DAG

Zware tijden.

In enkele dagen zijn zowel de Zangeres zonder Naam als Emile Ratelband ons ontvallen. Hoe komen we dat als natie te boven?

Ratelband leeft nog, maar hij schijnt zichzelf als goeroe om zeep te hebben geholpen door op de radio te verklaren, dat alles wat hij beweerd heeft altijd `gelul' is geweest. Een pijnlijke bekentenis voor al die zakenlieden, die zich de afgelopen jaren op peperdure seminars door Ratelband hebben laten bezwendelen. “Geloof in jezelf, tjakka!'

Zou Ratelband beseffen dat hij hiermee een hele bedrijfstak van managementsconsultants en psychotrainers in gevaar brengt? Een van hen een zekere Cevat, mag hem vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant al te hulp snellen. “Vrijwel iedereen die zijn trainingen had gevolgd kwam daar vol energie vandaan en was meer dan ooit bereid om over de eigen rol in het leven na te denken.'

Zelf moest ik heel diep over mijn eigen rol in het leven nadenken, toen ik de tekenen van nationale rouw zag na de dood van de Zangeres zonder Naam. Lange in memoriams in de kranten, gevoelige herdenkingsprogramma's op de tv, maar in mijn borst wilde maar geen traan opwellen. Een lieve, oude dame gaat dood - dat is nooit leuk, maar waarom moet ik extra bedroefd zijn bij de dood van een slechte zangeres met een neprepertoire van namaaksentiment, een geestelijk kind van de grootste kitschkoning die Nederland heeft gekend, Johnny Hoes? Omdat Gerard Reve ooit in een balorige bui heeft gezegd dat hij het wel grappig vond klinken?

Ontroering voelde ik pas toen ik in een paginagroot artikel van Henk van der Meyden las, dat niemand minder dan Willibrord Frequin kort voor Mary's dood aan haar bed zat. “Ik weet ook niet of ze beseft heeft dat ik er was', aldus Willibrord, “hoewel ik toch die glimlach nog even zag...

Maar misschien heeft ze het gevoeld.'

Je hebt een lang en moeilijk leven achter de rug. Alcoholische vader, arme jeugd, mank, miskenning, Hoes, man dood, Alzheimer verpleeghuis. Als je alles gehad denkt te hebben, kijk je uitgeput door je oogharen en wie zit daar?

Een uur later was het gedaan met Mary Servaes. God bestaat, en Hij houdt van harde grappen.

    • Frits Abrahams