CABARETIERS OP RADIO EN TV

De Vlaamse cabaretiere Els de Schepper is beroemd in eigen land door haar tv-optredens voor VTM, het RTL4 van Belgie.

Afgelopen zondag maakte ze haar debuut op de Nederlandse tv in het RTL5-programma 5 Hoog, dat De Schepper samen maakt met de Nederlandse cabaretgroep Niet Schieten. “Toen ik op de theaterschool zat, had ik nooit gedacht dat ik cabaret zou doen. Iemand die mij zag spelen kwam met de suggestie een eigen voorstelling te maken.' Ze deed mee aan Raar Maar Waar, de Vlaamse versie van Ook Dat Nog. “Daar kun je je skill als acteur in kwijt, met al die typetjes die je speelt. Je kunt al je kunstjes laten zien.' Razend populair werd ze door haar rol in de soapserie Wittekerke. “Er moet brood op de plank komen, he. Maar het was zeer zwaar: de hele dag filmen - en 's avonds stond ik dan nog in het theater dat was slopend. Ik ben gestopt in de week dat ik tot populairste actrice werd gekozen.'

Haar tv-bekendheid trok veel mensen naar het theater. “Er is geen cabaret-traditie in Belgie. Mensen komen niet als ze je niet kennen.' In 5 Hoog zingt ze liedjes uit haar theaterprogramma's. “Het zijn liedjes met een grap. We moesten er goed op letten dat de pointe duidelijk in beeld werd gebracht, anders ging de grap verloren. In het theater zie je alles, maar op tv alleen wat de camera registreert.' Haar nieuwe voorstelling De Witte Negerin gaat in Nederland half februari in premiere. “Theater geeft mij een grotere kick dan tv, omdat de respons direct is. Een zaal kun je voeden, waardoor je ook meer terug krijgt. TV vind ik een koud - theater een warm medium.'