BLADEREN

Business Central Europe

De banken in Tsjechie zijn zo goed als bankroet. Ze hebben de bedrijfseconomische en financiele hervormingen zo lang tegengehouden dat alleen een buitenlandse bank nog redding kan brengen. En dat, schrijft Business Central Europe, terwijl Tsjechie bij het begin van de overgang naar het kapitalisme de best ontwikkelde banksector van Centraal Europa had. Die voorsprong is verdwenen omdat de Tsjechische banken verouderde bedrijven kritiekloos zijn blijven financieren.

De grootste bank, Komercni, voorziet voor dit jaar een verlies van 336 miljoen dollar, en de tweede grote bank, Sporitelna, verwacht een verlies van 200 miljoen dollar. Het blad meent dat een halfslachtige poging tot privatisering op z'n Tsjechisch niet meer volstaat, en dat verkoop aan een buitenlandse bank de beste oplossing biedt. Verder is het tijd dat de Tsjechen een onafhankelijke instelling voor toezicht op het bankwezen in het leven roepen.

Met de Slowaakse banken is het nog droeviger gesteld. Niet een van de drie grootste banken voldoet aan de internationale eis van minstens acht procent dekkingscapaciteit. Het staalconcern VSZ heeft vorig jaar een van de banken overgenomen. De leningen die de onderneming bij de bank had zijn nooit terugbetaald. Volgens het blad bestaan de schulden in de Slowaakse banksector voor dertig procent uit slechte leningen. Daarmee is Slowakije er in Centraal Europa het slechtst aan toe.

Polen laat zien hoe je een financieel systeem kunt ontwikkelen ondanks politieke machinaties. Hoewel de banken tot een jaar geleden het begrotingstekort financierden liet de overheid de banken verder ongemoeid, zodat ze zich commercieel ontwikkelden en niet in de verleiding kwamen om politiek welgevallige maar commercieel onverantwoorde leningen te sluiten. Het blad verbaast er zich over dat ING de belangen in Polen niet heeft uitgebreid en heeft afgezien van een bod op de 41 procent overheidsaandelen BPH. Het blad vermoedt dat de liefde van ING voor de Poolse banksector bekoeld is omdat het met de Silezische bank Slaski, waarin ING een meerderheidsbelang heeft, minder goed gaat dan ING verwachtte.

De Hongaarse banken zijn voor het merendeel in buitenlandse handen, onder andere van de ABN AMRO. Dat betekent weliswaar dat onverantwoorde leningen op politieke gronden relatief weinig voorkomen, maar dat neemt niet weg dat ook het Hongaarse bankwezen in een benarde positie zit vanwege de lage marges en de hoge economische risico's. Daar komt bij dat grote ondernemingen gemakkelijk aan geld kunnen komen, terwijl de kleintjes het nakijken hebben, meestal omdat de leningen te duur zijn.

Het maandblad Business Central Europe is een uitgave van The Economist en is verkrijgbaar in de kiosk.

    • Herman Frijlink