BLADEREN

BUSINESS WEEK

Driekwart van de honderd grootste ondernemingen in de Verenigde Staten gelooft dat de mondiale crisis de economische groei van volgend jaar zal verminderen. De resterende kwart gelooft dat de crisis veel langer merkbaar zal zijn. Er gaat geen dag voorbij schrijft het Amerikaanse zakenblad Business Week of een van de grote bedrijven kondigt kostenbesparingen, reorganisaties en massaontslagen aan.

Eastman Kodak bijvoorbeeld is van plan 10.000 mensen te ontslaan.

Hoewel het blad dit beleid toejuicht, maant het tot voorzichtigheid omdat de werknemers door al te rigoureuze ingrepen het vertrouwen verliezen, zodat de consumptie vermindert. En de situatie is al ernstig genoeg, omdat de winsten onder druk staan als gevolg van de stijgende loonkosten, omdat de groei van de inkomsten afneemt tot drie procent, en omdat het bedrijfsleven de prijzen niet verder kan verhogen. Ook de banken en andere financiele instellingen hebben veel last van de crisis. De verdiensten over het derde kwartaal zijn 80 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Merrill Lynch besloot vijf procent te bezuinigen op salariskosten.

Het weekblad Business Week is verkrijgbaar in de kiosk.

www.businessweek.com

    • Herman Frijlink