Bevoegdheden van Boris Jeltsin worden beperkt

De bevoegdheden van president Jeltsin van Rusland worden beperkt tot die van “beschermer van de grondwet'. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. Gisteren moest Jeltsin minder dan 24 uur voor het geplande vertrek zijn bezoek aan de Europees-Russische top in Wenen wegens ziekte afzeggen.

De oververmoeide Jeltsin, die last heeft van een wisselende bloeddruk, is vanmorgen overgebracht naar het Barvicha-sanatorium net buiten Moskou. Na behandeling zal hij twee weken vakantie houden aldus het Kremlin. Premier Jevgeni Primakov neemt de honneurs waar in Wenen.

De tweede man in de Kremlin-staf, Oleg Sisoejev, kondigde gisteravond op de televisie `een nieuw tijdperk' aan, waarin de regering en de Doema verantwoordelijk zijn voor de lopende zaken, terwijl Jeltsin aanblijft als “beschermer van de grondwet en de soevereiniteit van Rusland'. Met het economische beleid zal hij zich niet meer bemoeien, zei Sisoejev. Kremlin-stafchef Valentin Joemasjev heeft aangekondigd dat Jeltsin helemaal geen buitenlandse reizen meer zal maken, zo melden de Russische media. Ook het voorgenomen staatsbezoek van koningin Beatrix eind november, zou op losse schroeven staan.

Doema-voorzitter Gennadi Selezjnov zegt dat de jongste kwalen van de president “de toestand in Rusland verergeren'. Enkele kandidaten voor de Kremlin-troon onder wie de Moskouse burgemeester Loezjkov, roepen Jeltsin op vervroegd af te treden. De communisten in de Doema willen de voorwaarden voor het ontslag van het staatshoofd, die onlangs op het hoogtepunt van de machtscrisis zijn opgesteld, opnieuw bespreken. Gouverneur Aleksandr Lebed van de Siberische regio Krasnojarsk dringt aan op de instelling van de post van vice-president, die hij zelf wil vervullen.

De Kremlin-staf zegt dat Jeltsin voor het eerst een doktersadvies volledig heeft opgevolgd. Tien dagen geleden zei hij nog: “Naar de artsen moet je niet luisteren.' Het is opvallend hoe weinig leiderschap Jeltsin sinds het uitbreken van de roebelcrisis, half augustus, heeft getoond. Persbureau Interfax meldt dat hij dit jaar al 48 dagen niet op zijn werk is verschenen.