Beurs komt met voorstellen tegen `frontrunning'

Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) vindt wil dat beurshandelaren hun eigen effectenorders scheiden van die van hun klanten. Mocht dat onhaalbaar zijn, dan dienen commissionairs en market makers orders van klanten altijd eerst uit te voeren.

Dat schrijft de beurs in een vanochtend uitgegeven nota over `frontrunning'. De beurs wil over dit meelopen met grote effectenorders (een vorm van handelen met voorkennis) duidelijkheid scheppen. Nu bestaan er geen regels over of een duidelijke omschrijving van dit fenomeen. De effectenbranche heeft er uiteenlopende opvattingen over.

Volgens de beurs moeten de optiebedrijven en effectenbedrijven zogeheten Chinese walls in de organisatie optrekken om eigen orders van die van klanten te scheiden. Prive-beleggingstransacties van personeel moeten verder aan strenge regels worden gebonden.

AEX is van mening dat de markt eerst moet kunnen reageren op een grote order, voordat het effectenhuis zelf aandelen koopt of verkoopt. Door de handelswijze van het effectenhuis transparant te maken wordt voorkomen dat dit bedrijf de schijn van frontrunning tegen zich krijgt. De beurs vraagt zijn erkende handelAREN en de pensioenfondsen te reageren op deze opvattingen.

Het begrip frontrunning kwam een jaar geleden veelvuldig in de media na de start van het grootschalige beursfraudeonderzoek. Enkele commissionairs en vermogensbeheerders in het nog lopende onderzoek worden ervan verdacht te hebben geprofiteerd van koerswijzigingen die ze zelf, met de uitvoering van grote orders voor klanten, in gang hebben gezet.

Door grote pakketten effecten te kopen of verkopen kunnen de koersen van boven of naar beneden worden gedirigeerd. Handelaren verdienen aan deze wetenschap als ze in voor zichzelf (prive) of voor hun bedrijf tevoren een order inleggen. De wetgever beschouwt deze manier van handelen als handel met voorkennis, dat in artikel 46 van de Wet Toezicht Effectenverkeer 1995 wordt verboden.

In de Tweede Kamer rees vorig jaar de vraag of frontrunning niet explicieter moet worden omschreven in de wet. Zalm schreef de Tweede Kamer dat de wet volgens hem op dit punt duidelijk is. Ook de beurstoezichthouder Stichting Toezicht Effectenverkeer vindt dat de wet helder genoeg is.